Save
Busy. Please wait.
Log in with Clever
or

show password
Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 
Sign up using Clever
or

Username is available taken
show password


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.
Your email address is only used to allow you to reset your password. See our Privacy Policy and Terms of Service.


Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.
focusNode
Didn't know it?
click below
 
Knew it?
click below
Don't Know
Remaining cards (0)
Know
0:00
Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how

Byggteori 2

Kap 3 verktyg material maskiner

QuestionAnswer
Vad är det som avgör hur stark och hållfast betongen blir? Hur stark eller hållfast betongen blir avgörs av förhållandet mellan vatten, cement och ballast (vct tal).
Berätta vad du känner till kring begreppet armera. Att armera betyder i materialsammanhang att förstärka för att ge bättre hållfasthet.
Vad är en spont för något? Stödkonstruktion som används för att förstärka och ta upp jordtryck vid schaktningsarbete. Tillverkas vanligen av stål, betong eller trä. Stålspont drivs ner i marken av en borrhammare eller en pålkran. Spont används ex vid byggnation av kanaler/slussar
Var används mestadels kakel? Kakel används mestadels i badrum, kök, storkök, badhus och liknande utrymmen
Berätta vad du känner till kring vindpapp (vindväv). Sätts på utsidan av isoleringen i ett hus. Den har som uppgift att skydda isoleringen mot vind men ska samtidigt vara öppen för diffusion inifrån, diffusionsöppen.
Vad tillverkas cellplast oftast av? Cellplast tillverkas oftast av styrenplast som genom en jäsningsprocess blir porös
Det finns olika typer av papp, folie och duk för bygg- och anläggningsbranschen. Nämn fyra stycken. Markduk Takpapp Täckpapp Plastfolie
Vad vet du om tegel? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Tegel tillverkas av lera som formas och bränns i ugn för att få sin hårdhet. Den vanligaste produkten av lera är tegelsten (mursten) och takpannor. Oftast använder man tegelsten till fasadmurning, dekorativ murning och skorstenar.
Berätta vad du känner till kring spånskivor. Framställs av spån som limmas och pressas ihop till skivor. Används inomhus och mest till golvkonstruktioner och exempelvis köksinredning.
Vad är limträ? Berätta. Limträ är konstruktionsvirke, vanligtvis 45 mm tjock, som limmas samman till balkar, takstolar eller andra element. På det sättet kan man göra träkonstruktioner med större dimensioner än det går att såga ur ett träd.
Berätta vad du känner till kring träfiberskivor. Ibland kallad board, tillverkas av träfibrer som pressas till skivor under hårt tryck. Trycket avgör hur hård skivan blir och bindemedlet är det lignin som finns i träet. Används mest inomhus till konstruktioner, ex som beklädnad bakom gipsskivor.
Vad betyder begreppet ”utsättning”? Berätta. Utsättning betyder “markering i terrängen av punkter med känt geografiskt läge”. På en byggarbetsplats används ordet utsättning för att mäta in var en ny del i byggnaden, anläggningen eller vägen ska börja och sluta. Både i höjdled och längdled.
Vad är de bra egenskaperna med materialet trä? Till de bra egenskaperna hör låg densitet, lätt att bearbeta, bra isoleringsförmåga och hög hållfasthet.
Vad vet du om materialet gips? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Gipsskivor består av en kärna av gips med ett lager papp på varje sida. Gips har isolerande effekt mot brand & ljud. Ett av de vanligaste materialet på insida vägg i bostäder. Används även till att putsa/laga väggar, till utsmyckningar, ex stuckaturer
Vad använder man oftast tegelsten till? Oftast använder man tegelsten till fasadmurning, dekorativ murning och skorstenar.
När man väljer material till en byggnad eller anläggning är det många faktorer att ta hänsyn till. Nämn minst fem sådana faktorer. Typ av byggnad och tänkt konstruktion Miljö- och hållbarhetskrav Estetiska värden (hur byggnaden ska se ut) Om det ska byggas på plats eller prefabriceras Ekonomiska ställningstaganden (vad finns det för budget)
Vad vet du om fönster och dörrar? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Fönster och dörrar räknas vanligen till husets stomkomplettering och är inte heller ett byggnadsmaterial utan en byggnadsdel. Dörrar till bostäder tillverkas oftast i trä med en kärna av stålplåt, för att bli vridstyva och ge ett bättre inbrottsskydd.
Berätta vad du känner till kring markduk. Markduk används under mark för att skilja olika gruslager från varandra, eller för att skilja gruslager från marken under. Diken levereras på rullar i olika bredd och är tillverkad av sammanpressade fibrer.
Av trä tillverkas olika typer av skivor. Nämn minst tre sådana. Plywood Spånskiva Träfiberskiva
Vad vet du om mineralull? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Glasull och stenull är båda mineralull och tillverkas av glas eller stenar som smälts. Skivorna, eller rullarna, används som isolering i tak, väggar och golv.
Vad tillverkas lättbetong av? Lättbetong tillverkas av finmald sand som blandas med ett bindemedel, oftast kalk eller cement, vatten och jäsmedel.
Beskriv kort vad du känner till kring grävmaskiner Grävmaskin; används till grävning av grunder, ledningsdiken, att lasta och flytta material. Det finns olika typer av grävmaskiner och olika skopor för olika ändamål.
Beskriv kort vad du känner till kring schaktmaskiner Schaktmaskin; används till att flytta jord och grusmassor. Det finns schaktmaskiner med band och med hjul.
Beskriv kort vad du känner till kring traktorgrävare Traktorgrävare; är en traktor med skopa (lastare) fram och grävaggregat bak. Den används mest på mindre arbeten där samma maskin både kan gräva och lasta.
Beskriv kort vad du känner till kring dumper Dumper; används till att flytta massor. Den används mest på större anläggningsarbeten.
Beskriv kort vad du känner till kring byggkranar Byggkranar; används för att flytta och förflytta material på arbetsplatsen. Finns i flera olika varianter såsom mobilkranar och tornkranar. I vissa kranar står kranföraren bredvid maskinen och styr, i andra kranar sitter föraren i kranens torn.
Beskriv kort vad du känner till kring lastbilar Lastbilar; används mest för transporter till och från arbetsplatsen. Det kan vara leveranser av byggmaterial, grus, och överblivna massor från arbetsplatsen.
Vad vet du om betong? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Cement, ballast och vatten. Ofta tillsatsmedel med. Det kan ändra egenskaper så att betongen flyter lättare, hårdnar snabbare/långsammare, eller att den färdiga betongen blir tätare. Betong har en hög tryckhållfasthet men en låg draghållfasthet.
Vad betyder ”gera”? Berätta. Att gera betyder att man sågar en vinkel på en bräda eller list.
Vad vet du om metaller för hus och anläggningar? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Vanligast är stål och aluminium. Stål till armeringsjärn, balkar, pelare och reglar för väggar och tak. Även som utvändigt ytskikt på tak och väggar, till järnvägsräls och i broar. Aluminium används som tunnplåt till väggar, tak och fönster.
Vad vet du om cellulosa? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Cellulosaisolering tillverkas av återvunnet papper eller av träfiber. Den används som värme och ljudisolering och oftast i form av lösull som sprutas på plats i byggnaden. Materialet är organiskt och kan brinna.
Vad vet du om materialet trä? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Trä är ett av de mest dominerande materialen för husbyggnation i Sverige. Det beror på att trä har många bra egenskaper, att det är lätt att få tag på, och relativt billigt. Det mesta trä som används i Sverige kommer från gran och tall
Vilka är de vanligaste metallerna för hus och anläggningar? Stål och aluminium
Vad vet du om cement? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Cement är ett hydrauliskt bindemedel. Den hårdnar när den reagerar med vatten och blir till en produkt som inte kan lösas i vatten.
Berätta vad du känner till kring takpapp. Takpapp är en papp som används som enda takbeläggning, eller under takpannor. Den tillverkas på rullar och finns i många olika kvaliteter beroende på användningsområde.
Hur tillverkas tegel? Tegel tillverkas av lera som formas och bränns i ugn för att få sin hårdhet.
Berätta vad du känner till kring träullsplattor. Tillverkas av träull som binds ihop med cement. Densiteten är låg varför isoleringsförmågan är bra. Den används bland annat som innertak i idrottshallar och industrier, både för sin låga vikt, sin isoleringsförmåga och sina ljuddämpande egenskaper.
Ge fyra exempel på sågande verktyg. Fogsvans Bågfil Bågsåg Japansåg
Vad vet du om lättklinker? Berätta på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Lättklinker är framställt av lera som upphettats. Då uppkommer gas som gör att det bildas hålrum i kulorna. Lättklinkerbetong framställs ungefär som betong, men istället för sten, sand eller grus som ballast använder man lättklinkerkulor.
Vad är putsbärare? Berätta Putsbärare är det material som puts på både ytter- och innerväggar appliceras (sätts på) på. På ytterväggar användes ofta ett isoleringsmaterial. Putsbärare kan vara en brädvägg med huggna spår eller en vassmatta som också fungerar som armering av putsen.
Det finns flera sorters gipsskivor. Vilka? Golvskiva Normal väggskiva Utomhusskiva Innertakskiva Våtrumsskiva
Ge tre exempel på skärande verktyg. Knivar Yxor Hyvlar
Varför ”packar” man underlaget? Packa eller välta gör man för att underlaget inte ska “sätta sig” eller sjunka ihop när det belastas efter färdigställandet.
Ge två skäl till varför det är viktigt med noggrann skötsel av verktyg, redskap och maskiner. Ekonomi; maskinen håller längre och fungerar utan avbrott i produktionen Arbetsglädje; det är roligare att arbeta med maskiner, redskap och verktyg som fungerar som de ska
Vad vet du om cellplast? Berätta så utförligt och nyanserat du kan. Cellplast tillverkas oftast av som genom en jäsningsprocess blir porös. Materialet skärs vanligen till skivor med olika storlek och tjocklek. Det är den vanligaste isolering under betongplattor.
Vad vet du om kakel och klinker? Berätta så utförligt och nyanserat du kan. Kakel; plattor av bränd glaserad lera. Klinker; oglaserade plattor. Vissa används inomhus medan andra även kan användas utomhus. Kakel; mest i badrum, kök, storkök, badhus mm. Klinker; också i våta utrymmen och i hallar/entréer; extra slittåligt.
Vilken tjocklek och bredd har vanligen läkt? Upp till 32 mm tjocklek Upp till 50 mm bredd
Berätta vad du känner till kring plywoodskivor. Tillverkas av tunna träskikt (faner), som limmas ihop. Används inomhus till konstruktioner och som väggbeklädnad bakom gipsskivor.
Ge tre exempel på olika golvbeläggningar. Plastmattor Gummimattor Klinker och golvtegel
Vad används en nibblingsmaskin till? En nibblingsmaskin skär i plåt och underlättar för plåtslagaren att kapa till sina bitar.
Vad är vct-tal? Vattencementtal (vct) är ett mått på hur stark betongen är. Det anger hur många kg vatten som blandats med varje kg cement.
Berätta vad du känner till kring plastfolie. Används som ångspärr på insidan om isoleringen i väggar och tak. Den är oftast tillverkad av polyetenplast, levereras på rulle och finns i olika tjocklekar.
Vad består betong av? Betong består av cement, ballast och vatten
Vilken tjocklek har reglar? 32-50 mm 50-150 mm
Created by: cgiertz
Popular Business sets

 

 



Voices

Use these flashcards to help memorize information. Look at the large card and try to recall what is on the other side. Then click the card to flip it. If you knew the answer, click the green Know box. Otherwise, click the red Don't know box.

When you've placed seven or more cards in the Don't know box, click "retry" to try those cards again.

If you've accidentally put the card in the wrong box, just click on the card to take it out of the box.

You can also use your keyboard to move the cards as follows:

If you are logged in to your account, this website will remember which cards you know and don't know so that they are in the same box the next time you log in.

When you need a break, try one of the other activities listed below the flashcards like Matching, Snowman, or Hungry Bug. Although it may feel like you're playing a game, your brain is still making more connections with the information to help you out.

To see how well you know the information, try the Quiz or Test activity.

Pass complete!
"Know" box contains:
Time elapsed:
Retries:
restart all cards