Busy. Please wait.
or

show password
Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 
or

Username is available taken
show password

why


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.
We do not share your email address with others. It is only used to allow you to reset your password. For details read our Privacy Policy and Terms of Service.


Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.
Don't know
Know
remaining cards
Save
0:01
To flip the current card, click it or press the Spacebar key.  To move the current card to one of the three colored boxes, click on the box.  You may also press the UP ARROW key to move the card to the "Know" box, the DOWN ARROW key to move the card to the "Don't know" box, or the RIGHT ARROW key to move the card to the Remaining box.  You may also click on the card displayed in any of the three boxes to bring that card back to the center.

Pass complete!

"Know" box contains:
Time elapsed:
Retries:
restart all cards
Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how

Мерење-

QuestionAnswer
1.Масата на Семра е 47 kg, а масата на Нуртен е 3 kg поголема? Колку килограми е масата на Нуртен? 47 + 3 = 50кг
2.Подреди ги по големина масате 50 dag, 5 t, 100 dag, 20 kg, 10 t, 500 kg, 1 t и 10 kg, почнувајќи од најмалата 50 dag, 100 dag, 10 kg, 20 kg, 500 kg, 1 t, 5 t, 10 t.
3.Од едно дрво биле набрани 276 kg ореви, а од друго 567 kg ореви? Колку вкупно килограми ореви биле набрани? 276 + 567 =843
4.Манче за приготвување на сендвич употребил 15 dag сирење и 20 dag кашкавал. Колкава е вкупната маса на продуктите што ги употребил за приготвување на сендвичот? 15 даг + 20даг = 35 даг
5.Градинарот набрал 45 kg грашок и 23 kg боранија повеќе. Колку вкупно килограми зеленчук набрал? 45 + (45 + 23) = 113 кг
6.Во еден камион биле натоварени 40 гајби со праски. Во секоја гајба имало по 5 kg праски. Колкава била масата на сите праски во камионот? 40 x 5 = 200кг
7.Овоштарот набрал 555 kg круши и 445 kg јаболка. Дали овоштарот набрал 1 t овошје? 555кг + 445кг = 1 000кг
8.Камион е натоварен со песок. Масата на камионот е 3 t. Масата на камионот и песокот заедно е 12 t. Колкава е масата на натоварениот песок ? 12т - 3т = 9т
9.Од 365 kg грозје лозарот првиот ден продал 169 kg грозје и уште 78 kg грозје. Колку килограми грозје му останале непродадени? 365кг - (169кг +78кг) = 118кг
10.Баба Наде за подготвување на Велигденски милиброд употребила 30 даг суво грозје, 20 dag маргарин, 20 dag мармалад, 10 dag ореви, 1 dag прашак за пециво и 100 dag брашно. Колкава е вкупната маса на употребените продукти? 30 даг + 20даг + 20даг +10даг + 1даг + 100даг = 181даг
11.Тања купила 25 dag ореви, а Виолета 30 dag ореви. За да направат торта потребни им се 75 dag ореви. Уште колку декаграми ореви треба да докупат? 75даг - (25даг + 30даг) = 75даг - 55даг = 20даг
12.Еден земјоделец набрал 214 kg јаболка, 89 kg праски, 175 kg сливи и 430 kg круши. Колку килограми кајсии набрал, ако вкупно набрал 1 t овошје? 1000кг - (214кг + 89кг + 175кг + 430кг) = 1000 кг - 908кг = 92кг
13.Дедо Коста продавал лубеници во 4 кошеви. Во првиот кош имал 160 kg лубеница, а во секој следен кош по 20 kg повеќе. Колку килограми лубеница продавал вкупно? 160кг + 3 x 180кг = 160 + 540 =
14.Возот во еден рудник има 6 вагони. Во првиот вагон има 18 t руда, а во секој следен има по 2 t руда помалку. Колку тони руда вкупно има во вагоните? 78кг
Created by: nelanastavnik