Save
Busy. Please wait.
Log in with Clever
or

show password
Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 
Sign up using Clever
or

Username is available taken
show password


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.
Your email address is only used to allow you to reset your password. See our Privacy Policy and Terms of Service.


Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.
focusNode
Didn't know it?
click below
 
Knew it?
click below
Don't Know
Remaining cards (0)
Know
0:00
Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how

Kustskepparintyg SRC

Plugga till Kustskepparintyg och SRC

QuestionAnswer
I vilket frekvensområde arbetar en VHF för marint bruk? 156 till 174 MHz
Vilka fördelar finns med att ha en VHF ombord? Ökad trygghet och säkerhet ombord, oberoende av om mobilen har täckning. Nå andra båtar runt omkring dig som också har VHF och få hjälp snabbare.
Vad står förkortningen VHF för? Very High Frequency
Vad står SRC för? Short Range Certificate
Hur fungerar en VHF-radio? Genom att den sänder och tar emot radiosignaler som överför information i form av ljud eller data.
Med vilken effekt sänds VHF-signalen beroende på effektläge och typ av sändare? Fast monterad VHF sänder med 1W eller 25W och en bärbar på 1W eller 5W (vissa modeller 6W)
När används det låga effektläget på en VHF? Det lägsta effektläget på 1W, använder du när du är mycket nära det objekt (båt/station/hamnkontor/slussvakt) du ska anropa.
I vilket effektläge ska du göra nödanrop? Nödanrop ska du alltid göra på högsta effektläge för maximal räckvidd.
Vad innebär PTT? Push-To-Talk, Mikrofonen har en knapp du håller in när du ska tala.
På vilken kanal skickas DSC? Det skickas på kanal 70 på VHF:en
Vad är MMSI? (Maritime Mobile Service Identity) är ett 9-siffrigt, unikt identitetsnummer som PTS (Post- och telestyrelsen) tilldelar svenska fartyg.
Vad är JRCC? Sjö- och flygräddningscentralen JRCC (Joint Rescue Co-ordination Centre)
Vad är en kustradiostation? En kustradiostation är en radiostation på land som är avsedd för att kommunicera med fartyg till sjöss.
Vad innebär det att en kanal är en Simplexkanal? Du pratar och lyssnar på samma frekvens, så när du pratar med PTT så kan du inte samtidigt lyssna.
Vad innebär duplex? Du lyssnar och talar på olika frekvenser. Så du kan forfarande höra den andra parten medans du talar.
Hur ska en VHF-antenn vara monterad för bäst prestanda? Så högt upp som möjligt och vertikalt då den är rundstrålande.
Hur ska du hålla en bärbar VHF när du ska sända/ta emot? Antennen ska vara så lodrät som möjligt
En motorbåt har sin VHF-antenn monterad på 4 meters höjd, hur lång räckvidd har den vid fri horisont? Cirka 4,5 M
En segelbåt har sin VHF-antenn monterad på 15 meters höjd, hur lång räckvidd har den? Cirka 8,5 M
Behöver du ha ett abonnemang hos Stockholm radio för att skicka ett nödmeddelande på VHF:en? Nej
Vad står förkortningen DSC för? Digital Selective Calling
Var hittar du tiderna för väderutsändningar på VHF:en i Sverige? På VHF-kartan
På vilket maximalt avstånd når en motorbåt med en antenn på 4 meters höjd, en segelbåt med en antenn på 15 meters höjd? Ca 13 M
Vad behöver jag för att få använda en VHF? För att få använda din VHF-radio behöver du ha ett tillstånd från PTS för din hårdvara ombord och inneha ett SRC, Båda dessa handlingar ska medföras ombord.
När har PTS rätt att återkalla VHF-tilståndet? Om du inte betalar årsavgiften, Bryter mot reglerna vid användning, Har ett fel som sänder störande meddelanden och inte åtgärdar felet, VHF:en ej CE märkt eller godkänd av PTS
Vad är NFB? Nämnden för båtlivsutbildning, De prövar och utfärdar intyg och certifikat.
När får en person utan SRC använda VHF? Vid nödsituationer samt under övervakning av en person som har SRC-certifikat.
Måste VHF:en vara påslagen under färd? Ja, den ska var påslagen och inställd på kanal 16
Vad ska du göra innan ett anrop sker? Försäkra dig att ingen annan kommunikation pågår på den valda kanalen, vänta ca 15-20.
När får du inte göra anrop på kanal 16? Det är förbjudet för dig att sända på kanal 16 om nödtrafik förekommer där, så länge du inte själv är i nöd eller kan bistå i räddningsinsatsen.
Hur långa får anrop och svar på kanal 16 vara? Anrop och svar på kanal 16 får vara max 1 minut långa. Du får inte använda kanal 16 för att föra samtal - det är enbart en anropskanal.
Vad får du inte använda VHF:en till? Skicka falska nöd, il- och varningssignaler, meddelande med falsk eller ingen anropssignal, störande eller onödiga meddelanden.
Vad är konsekvensen av att inte följa de regler som finns i samband med kommunikation med VHF? Bryter du mot reglerna kan ditt SRC-certifikat dras tillbaka
Vad betyder Tystnadsplikt i samband med kommunikation med VHF? Allt som sägs på VHF:en och som inte är avsett för allmänheten eller för dig som mottagare är belagt med sekretess. Du får inte föra informationen vidare eller använda det för egen vinning.
Vilka tjänster erbjuder Stockholm Radio för användare som betalar abonnemang? Du kan göra samtal via VHF mot telefonnätet både i sverige och utomlands. Du kan även få information om hamnar, sjömackar mm. De är tillgängliga 24/7.
Vad händer med anropssignalen när du säljer din fritidsbåt? Du kan välja om du vill ha den kvar eller om den ska följa med båten
Du har en stationär VHF på din båt och köper en bärbar VHF som komplement, behöver du skaffa ett nytt tillstånd från PTS för den bärbara? Jag kan använda samma PTS-tillstånd så länge jag enbart använder den bärbara på samma båt som den stationära VHF:en är installerad på
Vilka utfärdar SRC-certifikat i Sverige? Nämnden för båtlivsutbildning
I vilken situation får en person utan SRC-certifikat använda en VHF? Två svar är korrekta. Under överinseende av en person som har SRC-certifikat samt vid nödsituationer.
Hur ofta behöver du förnya ditt SRC-certifikat? Aldrig
Vilka kan ändra på reglerna för användning av VHF i krigstid? Regeringen
Vad används kanalera L1 och L2 till i norden? L1 och L2 – står för ”Leisure” och är kanaler för fritidsbåtar i Norden.
Vilka kanaler används för kommunikation mellan båtar i norden? Kanal 6, 8, 72 och 77. Men om båda parter är fritidsbåtar så använd helst L1 eller L2 för att inte belasta andra kanaler som används av yrkestrafiken.
Vad används kanalerna F1, F2 och F3 till? Fiskefartyg har kanalerna F1 och F2 och fritidsfiskare får använda kanal F3. En VHF för fritidsbruk kan behöva ”låsas upp” för att få tillgång till dessa kanaler
Du ska anropa Cava (SC 5995) från Talamanca (SF 9252), på vilken kanal sker anropet och vad säger du? Du gör anropet på kanal 16. "Cava, Cava, Cava - Sierra Charlie 5 9 9 5", "Här kallar Talamanca, Talamanca, Talamanca - Sierra Foxtrot 9 2 5 2", "På kanal 16"
Hur svarar båten Cava (SC 5995) på ett anrop på kanal 16 från båten Talamanca? Talamanca, här är Cava Sierra Charlie 5 9 9 5.
Hur bekräftas kanalbyte av båten Talamanca efter svar av båten Cava på kanal 16? Cava, vi byter kanal till L1.
Vad är speciellt med kanal 15 och 17? Yrkesfartyg kan använda kanal 15 och 17 till kommunikation ombord mellan olika VHF-enheter på fartyget. Uteffekten på dessa två kanaler är begränsad till 1W.
Vad är VTS? VTS (Vessel Traffic Service) är Sjöfartsverkets trafikcentraler som ger trafikinformation och annan service till sjöfarten vid några av landets mest trafikerade och miljökänsliga områden.
Var hittar du information om VTS-områden? I sjökorten är VTS-områdena utmärkta tillsammans med noteringar. Sjöfartsverket har även en förteckning av alla VTS-områden.
Vad är UTC? "Coordinated Universal Time" en standard för att mäta tid över hela världen. UTC-tiden uttrycks oftast 24-timmarsformat och kan avläsas genom att man lägger till eller drar ifrån en viss tid från den lokala tiden beroende på position.
Vad är tiden i Sverige på UTC-tid 1420 den 15 juni? Kl 1620
Du har anropat ett lastfartyg på kanal 16, vilken kanal föreslår du att ni går över på? 6, 8, 72 el 77
Vad står L:et för på kanalerna L1 och L2? Leisure
Du har fått motorstopp i inloppet till en hamn och ser en kustbevakningsbåt på nära håll. Vilken kanal anropar du båten på? Kanal 16
När används Distress-anrop? Nöd-anrop (Distress) får och ska bara användas när det är fara för liv eller sådan fara för fartyget som direkt kan innebära fara för personernas liv ombord.
När används Urgent-anrop? il-anrop (Urgent) ska användas då det inte är nöd men fara för personers säkerhet och fara för fartygets säkerhet (som kan utvecklas till en nödsituation).
När används Safety-anrop? Varning (Safety) är information som kan påverka din säkerhet till sjöss. Exempelvis varningsmeddelande om stormvarningar, nedisning, flytande saker i vattnet, fyrar eller andra sjömärken som är flyttade/ur funktion tillfälligt.
Vad är signalen för nöd? Signalen för nöd är MAYDAY (uttalas ”mejdej”). Använder du en VHF med DSC så är det den röda knappen ”Distress alert” som motsvarar ett MAYDAY anrop.
Vad är TMAS? JRCC har en tjänst för handelssjöfarten som heter TMAS (Tele Medical Assistance Service) och som erbjuder förmedling av läkarråd till fartyg med hjälp av Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Vilket meddelande kan räddningsledaren skicka på kanal 16 under en pågående räddningsaktion, om det sker ovidkommande trafik på kanalen? SILENCE MAYDAY
Vad står JRCC för? Joint Rescue Coordination Centre
Vad kallas rollen som räddningsledaren tilldelar en person som ska leda delar av en räddningsinsats på plats och rapportera till räddningsledaren? On Scene Coordinator (OSC)
Vilken är den viktigaste informationen i ett nödmeddelande? Positionen
Du ska skicka ett DSC-meddelande att du har en allvarligt sjuk besättningsman ombord. Vilken kategori av meddelande väljer du på VHF:en? Urgency ska användas då det inte är nöd, men fara för personers säkerhet
Vad gör du efter att du har skickat ett nödmeddelande via Distressknappen på din VHF? Gör ett muntligt nödandrop och nödmeddelande på kanal 16
Du ska kvittera ett nödmeddelande, vilket meddelande används? Received Mayday
Vilka ansvarar för sjöräddningen i Sverige? Sjöfartsverket
Vad betyder det när JRCC sänder ”Mayday Relay”? Nödanrop och nödmeddelande återutsänds
Vilken trafik har högst prioritet? Nödtrafik
Du har fått motorstopp, du ser en kustbevakningsbåt. Din VHF har slutat fungera. Hur kan du på enklast sätt komma i kontakt med kustbevakningsbåten via deras VHF? Ringa 112 och begära att bli kopplad till sjöräddningen som i sin tur kan ropa upp Kustbevakningsbåten via VHF
Vad gör du om du ser en tom drivande optimistjolle i ytterskärgården med seglet uppe? Anropar JRCC och informerar vad du sett
Hur återkallar du ett Distress alert om någon ombord råkat trycka in Distressknappen? Stänger av VHF:en och sätter på den igen. Därefter gör anropet: MAYDAY, "All stations"(3) This is "Fartygets namn"(3) + anropssignal + MMSI, Cancel my distress alert + UTC tid för larm
Vad är GMDSS? GMDSS står för Global Maritime Distress and Safety System. Det är ett internationellt system för att fartyg ska kunna komma i kontakt med landstationer vid behov. Framförallt vid nödsituationer eller vid behov av hjälp.
Vad är SOLAS och vad innefattar det? SOLAS (Safety of Life at Sea) är föregångare till GMDSS och är en internationell överenskommelse gällande säkerhet som täcker flera områden utöver radiokommunikation till sjöss, bl a hur fartyg ska vara konstruerade, utrustade, lastade mm.
Hur beskrivs sea-area A1 enligt GMDSS? A1: Område nära kusten som nås av en Kustradiostation, cirka 20-40 sjömil från kusten.
Hur beskrivs sea-area A2 enligt GMDSS? A2: Område som sträcker sig cirka 150-200 sjömil från kusten och som kan nås med en MF (gränsvågsradio).
Hur beskrivs sea-area A3 enligt GMDSS? A3: Område som är längre bort än A1 och A2 men som nås med satellit och Inmarsat
Hur beskrivs sea-area A4 enligt GMDSS? A4: Område som är polarområdena vid nord- och sydpolen.
Om du köpt en båt utanför Sverige och den har ett utländskt MMSI-nummer inprogrammerat i VHF:en, AIS:en eller EPIRB:en vad ska du då göra? Kontakta PTS för att byta det mot ett svenskt MMSI-nummber.
Hur är ett MMSI-nummber uppbyggt för en fast monterad VHF? Av de 9 siffrorna i MMSI-nummret är de 3 första MID (Maritime Identification Digits) de identifierar fartygets landstillhörighet, resterande 6 nummer är unikt för fartyget.
Hur är ett MMSI-nummber uppbyggt för en handhållen VHF? Av de 9 siffrorna i MMSI-nummret är den första en 8:a sen är de 3 nästkommande MID (Maritime Identification Digits) de identifierar fartygets landstillhörighet, resterande 5 nummer är unikt för enheten.
Hur kan man se på ett MMSI-nummer att det tillhör en landbaserad station? Kustradiostationer och andra landbaserade stationers MMSI har 2 nollor initialt, följt av MID och sen 4 unika siffror.
Vad är DSC? DSC (Digital Selective Calling). Det är en funktion för att sända och ta emot digitala anrop på kanal 70 (det går inte att prata på kanal 70).
Vad är ett DSC-distress call? DSC används för att göra ett automatiskt nöd-anrop, nödanropet innehåller ditt MMSI-nummer, och position om VHF:en är kopplad till en GPS.
DSC delas in i klasser mellan A till H, Vad innebär klass A och B? Dessa är för yrkestrafiken, de kan förutom både sända och ta emot DSC-anrop även kvittera nödlarm digitalt.
DSC delas in i klasser mellan A till H, Vad innebär klass H? En handhållen enhet som kan sända och ta emot DSC-anrop.
DSC delas in i klasser mellan A till H, Vad innebär klass D? VHF för fritidsfartyg som kan sända och ta emot DSC.
Vad behövs för att Distresslarm och DSC ska fungera? Ditt MMSI-nummer måste vara inprogrammerat i vhf:en, för att positionen ska skickas med behöver även en GPS vara inkopplad eller om VHF:en har inbyggd GPS.
Vad är SART? SART - ”Search And Rescue Radar Transponder” är en nödsändare som ger eko på radarn.
Vad är INMARSAT? INMARSAT - ”International Maritime Satellite Organization” är ett satellitsystem för sjöfart som drivs av ett internationellt företag.
Vad är NAVTEX? NAVTEX - ”Navigational Text Messages” är ett system för sändning av navigationsmeddelanden och säkerhetsinformation till sjöss. Sänder ut information om väderprognoser, sjörapporter, israpporter, sjötrafikinformation, andra viktiga meddelanden.
Vad är EPIRB? EPIRB - ”Emergency Position Indication Radio Beacon” är en nödsändare som aktiveras antingen när den hamnar i vattnet eller när du aktiverar den manuellt. Den sänder nödsignal via satelliter i COSPAS/SARSAT- systemet på frekvensen 406 MHz och 121,5 Mhz.
Hur bör en EPIRB placeras? En EPIRB bör placeras på ett lättillgängligt ställe ombord, så att det är enkelt att aktivera den i en nödsituation.
Ungefär hur länge är en EPIRB aktiv efter att man aktiverat den? Den är aktiv i ca 2 dygn.
Vad är viktigt att kontrollera om man har en EPIRB? Säkerställ att EPIRB-enheten har ett fungerande batteri. De flesta moderna EPIRB-enheter är utrustade med en inbyggd självtestfunktion som gör det möjligt för dig att testa batteriet själv.
Vad är en PLB? ”Personal Locator Beacon” är en personlig nödsändare som kan användas både på sjön, i land och i luften. Fungerar likt en EPIRB men behöver aktiveras manuellt.
Vad är en MF/HF Radio? MF/HF Radio – är en radio som har mycket längre räckvidd än en VHF-radio då man sänder på Medium- och High Frequency (MF och HF) och de når avsevärt längre än VHF:en som sänder på Very High Frequency.
Vad heter det internationella kommunikationssystemet för att fartyg ska kunna komma i kontakt med landstationer vid behov, framförallt vid nödsituationer eller vid behov av hjälp? GMDSS
Vilken klass av DSC-stationer kan ta emot Distress nödlarm? Alla klasser (A-H) kan både sända och ta emot distress nödlarm, endast klass A och B som nyttjas av yrkestrafiken kan kvittera dem digitalt
Vilken klass av DSC-stationer kan digitalt kvittera ett Distress nödlarm? Klass A och B
På en radarskärm ser du 12 små punkter efter varandra, vad är det? En SART enhet som ger radareko
Hur länge brukar batteriet i en EPIRB räcka för att sända ut nödsignaler? 2 dygn
Var är AIS? AIS står för ”Automatic Identification System”. AIS gör det möjligt att identifiera andra fartyg och se information som namn, fart, destination, kurs mm trots att de inte är visuellt synliga för ögat eller på radarn.
Vad är viktigt att förstå gällande AIS kontra Radar? En AIS ombord inte ersätter en radar, det är två olika system som kompletterar varandra. Om du möter en båt som saknar AIS, så ser du den inte på din skärm. Med en radar så hade du med största sannolikhet sett den.
Vad är det för skillnad på AIS klass A och klass B? Handelsfartyg och passagerarfartyg använder ”Klass A”-transpondrar för sin AIS. Dessa sänder ut mer data och med högre prioritet om det är mycket trafik. Klass B för fritidsbåtar sänder ut mindre data mer sällan.
Behövs ett särskilt tillstånd för AIS? När du installerar en AIS som sänder, behöver du ha ett tillstånd och ett MMSI-nummer som du får från PTS (Post- och Telestyrelsen). Det är samma MMSI-nummer som till VHF:en ombord.
Vilket språk används internationellt för VHF kommunikation? Engelska, Tänk på att tala tydligt och långsamt då engelska-kunskaperna kan vara begränsade. Du behöver kunna bokstaveringsalfabetet utantill. Anrop mm sker på samma sätt som i Sverige.
Vad ska du tänka på om du ska använda din VHF i till exmempel USA eller Canada? USA och Canada använder inte samma kanallistor, det är inte säkert att din VHF har stöd för dessa, kontakta tillverkaren och se om det går att ”låsa upp/lägga till”.
Vilka två publikationer för VHF är bra att skriva ut och ha med dig vid en resa utomlands? ”List of Coast Stations and Special Service Stations” och ”List of Ship Stations and Maritime Mobile Service Identity Assignments”. Innehåller kanal och MMSI-information.
I vilken publikation kan man se en förteckning över kuststationer i våra grannländer? VHF-kartan Norden
Vad är AAIC? Accounting Authority Identification Code. Kod som används för debitering av samtal fartyg-till-fartyg via en kustradiostation. Har du ett abonnemang hos Stockholm radio får du en AAIC.
Får man använda DSC på Europas kanaler? Nej
Vad är ATIS? ATIS (Automatic Transmitter Identification System) är en funktion som skickar en id-kod när du sänt. När ATIS är aktiverat på din VHF så sänder den på låg effekt automatiskt, 1W och DSC går inte att använda.
Vilket dokument ska du ha med dig utöver ditt PTS-tillstånd och SRC-certifikat om du ska färdas på Europas kanaler? Regler runt VHF på kanalerna finns i ett dokument som heter Rainwat (Regional arrangement concerning the Radiotelephone Service on Inland Waterways)
Hur är ett ATIS-Id uppbygt? Det är samma siffror som din VHF:s MMSI-nummer men prefixat med en 9:a
En kustradiostation utomlands frågar efter ditt AAIC när du ska ringa ett samtal via VHF:en, vad vill de att du ska uppge? En avräkningskod
Om du söker ett MMSI-nummer till ett utländskt fartyg, vilken publikation söker du i? List of Ship Stations and Maritime Mobile Service Identity Assignments
Om du söker internationell information om en kustradiostation, vilken publikation söker du i? List of Coast Stations and Special Service Stations
Vad säger du innan du börjar bokstavera vid kommunikation på VHF:en? I Spell
Hur bokstaverar man tecknet A enligt de internationella sjöreglerna? Alfa
Hur bokstaverar man tecknet B enligt de internationella sjöreglerna? Bravo
Hur bokstaverar man tecknet C enligt de internationella sjöreglerna? Charlie
Hur bokstaverar man tecknet D enligt de internationella sjöreglerna? Delta
Hur bokstaverar man tecknet E enligt de internationella sjöreglerna? Echo
Hur bokstaverar man tecknet F enligt de internationella sjöreglerna? Foxtrot
Hur bokstaverar man tecknet G enligt de internationella sjöreglerna? Golf
Hur bokstaverar man tecknet H enligt de internationella sjöreglerna? Hotel
Hur bokstaverar man tecknet I enligt de internationella sjöreglerna? India
Hur bokstaverar man tecknet J enligt de internationella sjöreglerna? Juliett
Hur bokstaverar man tecknet K enligt de internationella sjöreglerna? Kilo
Hur bokstaverar man tecknet L enligt de internationella sjöreglerna? Lima
Hur bokstaverar man tecknet M enligt de internationella sjöreglerna? Mike
Hur bokstaverar man tecknet N enligt de internationella sjöreglerna? November
Hur bokstaverar man tecknet O enligt de internationella sjöreglerna? Oscar
Hur bokstaverar man tecknet P enligt de internationella sjöreglerna? Papa
Hur bokstaverar man tecknet Q enligt de internationella sjöreglerna? Quebec
Hur bokstaverar man tecknet R enligt de internationella sjöreglerna? Romeo
Hur bokstaverar man tecknet S enligt de internationella sjöreglerna? Sierra
Hur bokstaverar man tecknet T enligt de internationella sjöreglerna? Tango
Hur bokstaverar man tecknet U enligt de internationella sjöreglerna? Uniform
Hur bokstaverar man tecknet V enligt de internationella sjöreglerna? Victor
Hur bokstaverar man tecknet W enligt de internationella sjöreglerna? Whiskey
Hur bokstaverar man tecknet X enligt de internationella sjöreglerna? X-ray
Hur bokstaverar man tecknet Y enligt de internationella sjöreglerna? Yankee
Hur bokstaverar man tecknet Z enligt de internationella sjöreglerna? Zulu
Hur bokstaverar man tecknet Å enligt de internationella sjöreglerna? Alfa-Alfa
Hur bokstaverar man tecknet Ä enligt de internationella sjöreglerna? Alfa-Echo
Hur bokstaverar man tecknet Ö enligt de internationella sjöreglerna? Oskar-Echo
Hur bokstaverar man tecknet Ü enligt de internationella sjöreglerna? Uniform-Echo
Hur bokstaverar man tecknet 0 enligt de internationella sjöreglerna? Zero
Hur bokstaverar man tecknet 1 enligt de internationella sjöreglerna? One
Hur bokstaverar man tecknet 2 enligt de internationella sjöreglerna? Two
Hur bokstaverar man tecknet 3 enligt de internationella sjöreglerna? Tree
Hur bokstaverar man tecknet 4 enligt de internationella sjöreglerna? Four
Hur bokstaverar man tecknet 5 enligt de internationella sjöreglerna? Five
Hur bokstaverar man tecknet 6 enligt de internationella sjöreglerna? Six
Hur bokstaverar man tecknet 7 enligt de internationella sjöreglerna? Seven
Hur bokstaverar man tecknet 8 enligt de internationella sjöreglerna? Eight
Hur bokstaverar man tecknet 9 enligt de internationella sjöreglerna? Niner
Hur bokstaverar man tecknet kommatecken enligt de internationella sjöreglerna? Decimal
Hur bokstaverar man tecknet punkt enligt de internationella sjöreglerna? Stop
Hur markeras ett begränsat djup (exempelvis i en kanal)? Rätt svar: Djupsiffror med en liten svart triangel undertill, på vit skylt med röda kanter.
Vad finns på position Lat: 59° 51,0' N Long: 18° 44,0' E (Kort 61) Rätt svar: Radiomast norr om Norrtälje
Hur märks en tavla ut i sjökortet? Rätt svar: Med den internationella symbolen för fast sjömärke.
Varför att det viktigast att ange E eller W efter longituden? Rätt svar: För att specificera vilken hemisfär vi menar.
Vad ska du tänka på om du träffar på en kraftigt nedkyld person? Rätt svar: Långsam upptining, vänta med dryck.
Hur kan du undvika onödiga larm till sjöräddningen? Rätt svar: Genom att ha god utrusning, exempelvis extra bränsle, reparationsmateriel och paddlar.
Utsätts en GPS-kompass för missvisning? Rätt svar: Nej
Finns fasta sjömärken endast på större öar? Rätt svar: Nej, de kan till och med stå på bränningar.
Var kan vi se utgivningsåret för ett sjökort? Rätt svar: I marginalen
Vad finns på position Lat: 59° 07,8' N Long: 10° 01,9' E (Kort 93)? Rätt svar: Fjället Lövesnyta
Ge exempel på skeppshandlingar som kan vara lämpliga att ha med vid resa till utrikes ort med fritidsfartyg. 3 av 6 svar skall vara korrekta Rätt svar: Kopia på köpeavtal, båtklubbscertifikat, registreringsbevis från Sjöfartsverket, försäkringshandlingar, besätttningslista, intyg för narkotikaklassade läkemedel, pass eller idkort visande nationalitet, visum. etc.
Varför är det nödvändigt att informera sig om gällande tull- och karantänsbestämmelser? Rätt svar: Följer man inte dessa kan det dra med sig stora kostnader.
För vilka gäller sjömanslagen på fritidsfartyg? Rätt svar: På fritidsfartyg gäller den endast för anställda.
Vilka svenska fritidsfartyg skall ha fartcertifikat? Rätt svar: Fritidsfartyg behöver ha fartcertifikat endast om den största längden hos skrovet överstiger 24 meter.
Vad säger Fartygssäkerhetslagen om hur ett fartyg skall vara bemannat? Rätt svar: Ett fartyg skall vara bemannat på ett betryggande sätt.
Vad menas enligt Fartygssäkerhetslagen med att ett fartyg är sjövärdigt? Två av fyra svar skall var korrekta. Rätt svar: Ett fartyg är sjövärdigt bara om det är så konstruerat, byggt, utrustat och hållet i stånd.
För vilka fartyg gäller Fartygssäkerhetslagen? Rätt svar: Fartygssäkerhetslagen gäller alla fartyg som används till sjöfart inom Sveriges sjöterritorium samt svenska fartyg som används till sjöfart utanför sjöterritoriet.
Vilka åtgärder skall en befälhavare på ett fartyg som har tillkallats till ett nödställt fartyg vidtaga? Rätt svar: Befälhavaren på ett fartyg som har tillkallats enligt 8 § skall fortsätta till den nödställde samt meddela befälhavare på berörda fartyg samt sjöräddningscentralen (JRCC) detta.
Vad är en en befälhavare som får kännedom om att någon är i sjönöd skyldig att göra? Rätt svar: Om en befälhavare får kännedom om att någon är i sjönöd, är han eller hon skyldig att så snabbt det är möjligt bege sig med fartyget till olycksplatsen och lämna all hjälp som är möjlig och nödvändig för att rädda den nödställde.
Vilken myndighet är ansvarig för att vidarebefordra maritim säkerhetsinformation? Rätt svar: Sjöfartsverket skall snarast möjligt vidarebefordra maritim säkerhetsinformation på lämpligt sätt till dem som har ett intresse av informationen.
Vad innehåller ”Förordning (2007:33) om befälhavares skyldighet vid faror för sjötrafiken och sjönöd?” Rätt svar: Bestämmelser om befälhavares skyldigheter att vidta åtgärder för att avvärja faror för sjötrafiken och rädda personer i sjönöd.
Vilket är straffet för grovt sjöfylleri? Rätt svar: Är ett brott som avses i 4 § att anse som grovt, döms för grovt sjöfylleri till fängelse i högst två år.
Vilket är straffet för en befälhavare som försummar att se till att fartyget är sjövärdigt? Rätt svar: Om en befälhavare försummar att enligt 6 kap. 1 § första och andra styckena se till att fartyget är sjövärdigt, döms han till böter eller fängelse i högst sex månader.
Vem är ansvarig för skada som befälhavaren, en medlem av besättningen eller en lots orsakar genom fel eller försummelse i tjänsten? Rätt svar: Redaren är ansvarig för skada som befälhavaren, en medlem av besättningen eller en lots orsakar genom fel eller försummelse i tjänsten. Skadestånd enligt första stycket som redaren har betalat har redaren rätt att kräva tillbaka/.../
Vem skall befälhavaren underrätta om fel eller brist i sjövärdigheten inte genast kan avhjälpas? Rätt svar: Då skall befälhavaren omedelbart underrätta redaren.
Vem skall innan en resa påbörjas se till att fartyget är sjövärdigt? Rätt svar: Befälhavaren skall innan en resa påbörjas se till att fartyget är sjövärdigt enligt 1 kap. 9 §. Under resan skall befälhavaren vaka över att fartyget hålls i sjövärdigt skick efter vad som nu sagts.
Vad menas med att ett fartyg är sjövärdigt? Tre av fem påståenden skall vara rätt. Rätt svar: Ett fartyg skall, när det hålls i drift, vara sjövärdigt, vari också innefattas att det är försett med nödvändiga anordningar till förebyggande av ohälsa och olycksfall, bemannat på betryggande sätt, tillräckligt provianterat och utrustat /../
Vilken myndighet ska föra fartygsregistret? Rätt svar: Transportstyrelsen
Vad kallas enligt Sjölag (1994:1009) fartyg vars skrov har en största längd som överstiger 24 meter? Rätt svar: Fartyg, vars skrov har en största längd som överstiger 24 meter, betecknas skepp. Andra fartyg kallas båt.
När skall ett fartyg anses som svenskt och vara berättigat att föra svensk flagg? Rätt svar: Ett fartyg skall anses som svenskt och vara berättigat att föra svensk flagg, om det till mer än hälften ägs av svenska medborgare eller svenska juridiska personer.
Vad gäller för en befälhavaren på ett fartyg som prejas av en behörig svensk civil eller militär myndighet? Rätt svar: Befälhavaren på ett fartyg som prejas av en behörig svensk civil eller militär myndighet är skyldig att lyda prejningen och också skyldig att låta fartyget visiteras.
Vilka åtgärder vidtager man om man är på väg att gå mellan örlogsfartyg på väg i formering inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon? Rätt svar: Fartyg får inte utan tvingande skäl framföras mellan örlogsfartyg på väg i formering.
Definiera fartyg. Rätt svar: Farkost som används eller kan användas till transport på vattnet. Kommentar: Fartyg inbegriper farkost som inte är deplacerande, WIG-farkost och sjöflygplan
Får fartyg förtöjas vid fyrar, sjömärken eller andra säkerhetsanordningar? Rätt svar: Fartyg får inte förtöjas vid fyrar, sjömärken eller andra säkerhetsanordningar.
Vad innebär ”gott sjömanskap”? Rätt svar: En sjötrafikant skall visa gott sjömanskap och iaktta den omsorg och varsamhet som till förekommande av sjöolycka betingas av omständigheterna.
Nämn sex nödsignaler, varav fyra skall vara rätt. Rätt svar: b. oavbruten signalering med mistsignalanordning, c. raketer eller bomber som sprutar ut röda stjärnor d. . . . – – – . . . (SOS) enligt morsesystemet, ”MAYDAY”, f. nödsignalen NC enligt Internationella signalboken,
Vilken ljudsignal ska segelfartyg, avge vid nedsatt sikt? Rätt svar: Ett långt signalljud följt av två korta signalljud med högst två minuters intervall.
Vilket fartyg avger vid nedsatt sikt ett långt signalljud med högst 2 minuters intervall? Rätt svar: Ett maskindrivet fartyg som gör fart genom vattnet.
Vad innebär det om ett fartyg avger minst fem korta signalljud? Rätt svar: Fartyget av någon orsak inte förstår det andra fartygets avsikter eller handlingar eller om det råder osäkerhet om huruvida det andra fartyget vidtar tillräckliga åtgärder för att undvika kollision.
Vad innebär det om ett fartyg avger ett kort signalljud? Rätt svar: Jag ändrar min kurs åt styrbord.
Vad innebär det om ett fartyg avger två korta signalljud? Rätt svar: Jag ändrar min kurs åt babord
Hur långt är ett långt signalljud? Rätt svar: Fyra till sex sekunder lång.
Hur långt är ett kort signalljud? Rätt svar: Ca en sekund.
Vad menas med en vissla? Rätt svar: En ljudsignalanordning som kan avge föreskrivna signalljud.
Vilka fartyg skall ett sjöflygplan hålla undan för? Rätt svar: Ett sjöflygplan på vattnet ska, i allmänhet, hålla väl undan för alla fartyg och undvika att hindra fartygens framförande.
Under vilken tid skall fartygsljus enligt IS visas? Rätt svar: Reglerna om fartygsljus gäller från solnedgång till soluppgång.
Hur definieras toppljus? Rätt svar: Ett vitt ljus riktat framåt som visar 225 grader.
När anses ett fartyg vara upphinnande? Rätt svar: Ett fartyg ska anses vara upphinnande när det närmar sig ett annat fartyg i en riktning som överstiger 22,5 grader akter om tvärs.
Hur skall ett fartyg som närmar sig en krök, där andra fartyg kan vara skymda framföras? Vilken lämplig signal ska avges? Rätt svar: Fartyg skall framföras med särskild vaksamhet och försiktighet och avge lämplig signal enligt regel 34 e (ett långt signalljud).
Ett fartyg ska så långt praktiskt möjligt undvika att korsa ett trafikstråk, men hur ska man korsa om man måste göra det? Rätt svar: Ett fartyg ska så långt praktiskt möjligt undvika att korsa ett trafikstråk. Om fartyget ändå måste göra detta ska stråket korsas så att fartyget stävar så nära vinkelrätt som /.../
Fartyg får inte gå in i en separeringszon eller korsa en separeringslinje, det finns dock vissa undantag. Vilka? Rätt svar: I nödfall för att undgå överhängande fara, eller att vara sysselsatt med fiske inom en separeringszon.
Vad skiljer ett maskindrivet fartyg från ett segelfartyg avseende lanternföringen? Rätt svar: Det maskindrivna fartyget har ett eller flera toppljus.
Hur definieras sidoljus? Rätt svar: Ett grönt ljus på fartygets styrbordssida och ett rött ljus på fartygets babordssida som visar 112,5 grader.
Hur definieras akterljus? Rätt svar: Ett vitt ljus som visar 135 grader.
Hur definieras bogserljus? Rätt svar: Ett gult ljus placerat så nära aktern som praktiskt möjligt som visar ett oavbrutet sken i en cirkelbåge i horisontalplanet av 135 grader och som är placerat så att skenet visas från rätt akter ut till 67,5 grader på vardera sidan av fartyget.
Vilken minsta lysvidd skal ett toppljus ha för fartyg vars längd överstiger 50m, 20m 12m resp understiger 12m? Rätt svar: 6M, 5M, 3M resp 2M
Vilken minsta lysvidd skall sidoljus ha för fartyg vars längd överstiger 50m, 20m 12m resp understiger 12m? Rätt svar: 3M, 2M, 2M resp 1M
Vilka fartygsljus skall ett maskindrivet fartyg över 50 m på väg visa? Rätt svar: Ett maskindrivet fartyg på väg ska visa 1) ett förligt toppljus, 2) ett andra toppljus akter om och högre än det förliga toppljuset 3) sidoljus, 4) akterljus.
Vilka fartygsljus skall ett maskindrivet fartyg under 50 m på väg visa? Rätt svar: 1) ett förligt toppljus, 2) sidoljus, 3) akterljus.
För vilka fartyg gäller de internationella sjövägsreglerna? Rätt svar: De gäller för alla fartyg.
Vad betyder förkortningen IMO? Rätt svar: International Maritime Organization (IMO), Den internationella sjöfartsorganisationen.
Vad kallas enligt de internationella sjövägsreglerna farkost som används till eller kan användas till transport på vatten? Rätt svar: Fartyg
Vad menar de internationella sjövägsreglerna med maskindrivet fartyg? Rätt svar: Fartyg med maskinell framdrivning.
Om det upphunna fartyget inte samtycker till omkörningen, vilken signal skall det då avge? Rätt svar: Om det råder osäkerhet får det upphunna fartyget avge signaler enligt regel 34 d ( minst fem korta signalljud).
Vilka fartygsljus ska ett fartyg som bogseras visa? Rätt svar: Sidoljus och akterljus.
Vilka ljus skall ett fartyg som bogseras längs sidan ska visa? Rätt svar: Akterljus samt i den främre delen sidoljus.
Vilket fartyg visar en signalfigur (dagersignal) bestående av två koner placerade lodrätt ovanför varandra, spets mot spets? Rätt svar: Ett fartyg sysselsatt med trålfiske eller sysselsatt med annat fiske än trålfiske.
Vilka signalfigurer skall ett fartyg med begränsad manöverförmåga visa? Rätt svar: Fartyg med begränsad manöverförmåga, ska visa tre signalfigurer placerade lodrätt ovanför varandra där de syns bäst, där den översta och den nedersta är ett klot och den mellersta är en signalfigur som ger bilden av en romb.
Om man inte känner igen en sjökortsbeteckning, i vilken tryckt publikation är det lämpligt att leta? Rätt svar: Kort 1
Ur vilken publikation kan man hämta information för att rätta sina sjökort? Rätt svar: Ufs, underrättelse för sjöfarande.
Vad innehåller Svensk Sjöatlas? Rätt svar: Svensk Sjöatlas. Sjöfartsverket har till året 2017 tagit fram en atlas med bilder på svenska sjökort. Verket är ej avsedd för navigation utan är ett bokverk där man kan planera sina resor, se var man har varit samt för utbildningssyfte.
Vilken information får man från Hamnguiden del 1-9? Rätt svar: Här beskrivs kända och mindre kända naturhamnar, här ges tips om leder och här presenteras detaljerade redovisningar av samtliga gästhamnar längs svenska kusten samt delar av danska och norska kusten.
Vad är fördelen resp nackdelen med sjökort framställda i Mercators projektion? Rätt svar: Mercators projektion vinkelriktig men inte ytriktig.
Vilka områden är lämpliga att framställa i Gauss projektion? Rätt svar: Gauss projektion lämpar sig för i nord-sydlig riktning långsträckta områden.
Vad kallas ett sjökort som är ensiffrigt numrerat, och vilken skala har det? Rätt svar: Översiktskort, Skala 1:500 000 - 1:1 500 000
Vad kallas ett sjökort som är tvåsiffrigt numrerat, och vilken skala har det? Rätt svar: Kustkort, Skala 1:180 000- 1:250 000
Vad kallas ett sjökort som är tresiffrigt numrerat, och vilken skala har det? Rätt svar: Skärgårdskort, Skala 1:50 000 - 1:125 000. Skärgårdskorten kan även innehålla områden som redovisas i större skala, 1:50 000 - 1:25 000.
Vad kallas ett sjökort som är fyrsiffrigt numrerat, och vilken skala har det? Rätt svar: Specialkort, Skala 1:10 000 - 1:30 000. Hamnar och trånga passager redovisas i vissa kort i större skala, 1:5000 -1:12 500 500.
I vilken publikation kontrollerar man enklast vilka sjökort som behövs för att gå från Nynäshamn till Västervik? Rätt svar: Sjökortskatalogen.
Kan nationella avvikelser vid utformningen av sjökort förekomma? Rätt svar: Ja
Ange fördelar och nackdelar vid en jämförelse av elektroniska sjökort jämfört med papperssjökort? Rätt svar: Med elektroniska sjökort kan man enkelt byta skala på skärmen, men faller elektroniken ur har man ingen bild. Med pappersjökort har man alltid bild, men för att byta skala får man byta kort.
Vilken är skillnaden mellan rastersjökort och vektoriserade sjökort? Rätt svar: Rastersjökort är sjökort som skapats med data i ett rasterformat (bitmapad bild, vanligtvis tiff).Vektoriserade sjökort är kort som redan från början har producerats i ett elektroniskt grundforma
Vilka sjökort är mest detaljerade? Rätt svar: Specialkorten, fyrsiffriga.
Vad är WGS-84? Rätt svar: Ett kartreferenssystem
Vilken är den största latitud en ort kan ha? Rätt svar: 90°
Hur markeras vattendjupet 10-20 meter i ett kustkort? Rätt svar: Ljusblått
Vad är en Waypoint? Rätt svar: En girpunkt.
Det finns fem olika slag av fyrar. Vilka? Tre rätta svar för godkänt. Rätt svar: 1. Angöringsfyrar eller kustfyrar, 2. Ledfyrar eller sektorfyrar, ensfyrar 3. Hamnfyrar 4. Varningsfyrar 5.Fiskefyrar
Vad betyder Racon? Rätt svar: Svarande radarfyr.
Fyrkaraktären Q (9) 15 s kan placeras vid ett väderstrecksmärke – vilket? Rätt svar: Västmärke.
Fyrkaraktären Q (3) 15 s kan placeras vid ett väderstrecksmärke – vilket? Rätt svar: Ostmärket.
Fyrkaraktären Q (6) LFl 15 s kan placeras vid ett väderstrecksmärke – vilket? Rätt svar: Sydmärke.
Fyrkaraktären Q kan placeras vid ett väderstrecksmärke – vilket? Rätt svar: Nordmärket.
Beskriv följande fyrkaraktärer a) Fl 5s b) Fl (2) 6s c) LFl 10s d) Iso 8s. Rätt svar: a) en blixt (0,7 sekunder) var 5:e sekund, b) två blixtar (0,7 sekunder/blixt) var 6:e sekund, c) en blänk (minst 2 sekunder) var 10:e sekund d) en mörker och en ljus period om vardera 4 sekunder. Lyser halva periodlängden och släkt i andra.
Fyren ALMAGRUNDET har den här beteckningen Fl(4) WR 12s 29 m 13M . Vad betyder det i klartext? 3 svar av 5 skall vara korrekta för godkänt på frågan. Rätt svar: Fyra blixtar var 12:e sekund, sektorfyr vita och röda sektorer, fyrljusets höjd 29m och nominell lysvidd på 13 sjömil.
Hur beräknas den geografiska lysvidden i M för en fyr? Den geografiska lysvidden beräknas ur uttrycket 2,06 x (√hf + √hö), där hf är fyrljusets höjd i meter över vattenytan och hö är ögats höjd i meter över vattenytan.Lysvidden fås då i sjömil.
Jag läser (Occas) vid en fyr, vad betyder det? Rätt svar: Tillfällig fyr.
Jag läser (Exting) vid en fyr, vad betyder det? Rätt svar: Släckt fyr.
Om man går i vit fyrsektor från en fyr och plötsligt blir ljuset rött. Vilken åtgärd bör vidtagas ? Rätt svar: Gira babord cirka 30 grader, för att komma in i vit sektor igen. Vänder min röda lanterna mot den röda fyren. Färg mot färg brukar man säga.
Vilken färg har ett styrbordsmärke? Rätt svar: Grön.
Vilken färg har ett babordsmärke? Rätt svar: Röd
Vilken färg har ett punktmärke? Rätt svar: Rött-svart i horisontella band.
Vilken färg har ett mittledsmärke? Rätt svar: Rött-vitt i vertikala band.
Vilken färg har ett specialmärke? Rätt svar: Gul.
Vilket topptecken kan ett styrbordsmärke ha? Rätt svar: Kon med spetsen uppåt.
Vilken topptecken kan ett babordsmärke ha? Rätt svar: Cylinder.
Vilken topptecken kan ett punktmärke ha? Rätt svar: Två klot.
Vilken topptecken kan ett specialmärke ha? Rätt svar: Ett kryss
Om stater beslutar om särskilda regler. Hur skall de då förhålla sig till de internationella sjövägsreglerna? Rätt svar: Sådana särskilda regler ska överensstämma med IS regler i största möjliga mån.
Vad kallas enligt de internationella sjövägsreglerna fartyg som är sysselsatta med att komplettera förråd eller flyttar över personal, proviant eller last när det är på väg? Rätt svar: Fartyg med begränsad manöverförmåga.
Vad menar de internationella sjövägsreglerna med på väg? Rätt svar: Fartyg som inte ligger till ankars, inte är förtöjt vid land eller inte står på grund.
När skall ett fartyg framföras med säker fart? Rätt svar: Alltid
Får flaggstater besluta om särskilda regler för örlogsfartyg? Hur skall de då förhålla sig till de internationella sjövägsreglerna? Rätt svar: Ja, men de skall i största möjliga mån inte kunna förväxlas med fartygsljus, signalfigurer eller signaler enligt IS reglerna.
Får flaggstater besluta om särskilda regler för fartyg i konvoj? Hur skall de då förhålla sig till de internationella sjövägsreglerna? Rätt svar: Ja, men de skall i största möjliga mån inte kunna förväxlas med fartygsljus, signalfigurer eller signaler enligt IS reglerna.
Vilken internationell organisation kan anta trafiksepareringssystem? Rätt svar: Trafiksepareringssystem kan antas av den internationella sjöfarts- organisationen (IMO) i syfte att efterleva dessa regler.
Vad kallas enligt de internationella sjövägsreglerna fartyg under segel under förutsättning att eventuellt installerat framdrivningsmaskineri inte används? Rätt svar: Segelfartyg
Vad kallas enligt de internationella sjövägsreglerna fartyg som till följd av någon särskild omständighet inte kan manövreras enligt de internationella sjövägsreglerna och därför inte kan hålla undan för andra fartyg? Rätt svar: Ej manöverfärdigt fartyg.
Vad menar de internationella sjövägsreglerna med nedsatt sikt? Rätt svar: Situationer då sikten begränsas av dimma, dis, snöfall, hårt regn, sandstorm eller liknande anledning.
Vilka krav ställer de internationella sjövägsreglerna på utkik? Rätt svar: Man ska ständigt hålla noggrann utkik med syn, hörsel och alla andra tillgängliga medel runt hela fartyget.
Vilka faktorer ska man ta hänsyn till vid bedömning av vad som ska anses vara säker fart? Rätt svar: 1) rådande siktförhållanden 2) trafiktätheten, 3) fartygets manöverförmåga, 4) stoppsträcka, 5) gir förmåga, 6) förekomsten av bakgrundsljus, 7) reflexer från egna ljus, 8) rådande vindförhållanden, 9) rådande sjöförhållanden
Vilka medel skall man använda för att bedöma om det finns risk för kollision? Rätt svar: Alla tillgängliga.
Hur länge ska man kontrollera sin åtgärd för att undvika kollision? Rätt svar: Tills det andra fartyget är helt förbi.
Hur ska ett fartyg framföras i en trång farled? Rätt svar: Ett fartyg som framförs i en trång farled ska hålla sig så nära farledens eller farvattnets styrbordssida.
Vilken signal skall man avge om man vill köra om på det upphunna fartygets styrbordssida? Rätt svar: Lång lång kort.
Hur stora bör kurs- eller fartändringarna vara för att undvika kollision? Rätt svar: Ändringar av kurs eller fart för att undvika kollision vara så stora att de lätt kan uppfattas av andra fartyg.
Under vilka förutsättningar får man köra om ett fartyg i trång farled? Rätt svar: Om man vidtar åtgärder för att medge säker omkörning.
Hur ska fartyg som inte använder ett trafiksepareringssystem, förhålla sig till dessa? Rätt svar: Fartyg som inte använder ett trafiksepareringssystem ska hålla sig ifrån det.
När två segelfartyg närmar sig varandra så att det innebär risk för kollision, ska det ena hålla undan för det andra. Vilket av fartyg ska väja om fartygen har vinden in på olika sidor? Rätt svar: Det fartyg som har vinden in på babords sida ska hålla undan för det andra. Vinden vänster väjer är huvud regeln.
När två segelfartyg närmar sig varandra så att det innebär risk för kollision, ska det ena hålla undan för det andra. Vilket fartyg ska väja om fartygen har vinden in på samma sida? Rätt svar: Det fartyg som är i lovart ska hålla undan för det fartyg som är i lä. Undantagsregeln, närmast vinden ska väja.
Vem ska väja och åt vilket håll, när två maskindrivna fartyg möts på kontrakurs eller nära kontrakurs så att det innebär risk för kollision? Rätt svar: Båda skall väja styrbord.
Vilket av två maskindrivna fartyg ska hålla undan då deras kurser skär varandra så att det innebär risk för kollision? Rätt svar: Det fartyg som har det andra på sin egen styrbordssida ska hålla undan.
Vilka åtgärder skall ett fartyg som är skyldigt att hålla undan för ett annat fartyg vidta? Rätt svar: Fartyget ska i god tid vidta kraftig åtgärd för att hålla väl undan.
Vilka åtgärder skall ett fartyg som inte är skyldigt att hålla undan för ett annat fartyg vidta? Rätt svar: Fartyget ska hålla sin kurs och fart oförändrad men hålla de andra fartyget under uppsikt.
Vilka fartyg skall ett maskindrivet fartyg på väg, hålla undan för? Rätt svar: Ett maskindrivet fartyg på väg ska hålla undan för 1) ej manöverfärdiga fartyg, 2) fartyg med begränsad manöverförmåga, 3) fartyg sysselsatta med fiske, 4) segelfartyg.
Vilken minsta lysvidd skall ett akterljus ha för fartyg vars längd överstiger 50m, 20m 12m resp understiger 12m? Rätt svar: 3M, 2M, 2M resp 2M
Vilket ljus får ett maskindrivet fartyg med en längd under 7 meter vars maximifart inte överstiger 7 knop får visa stället för topp- sido- och akterljus? Rätt svar: Ett maskindrivet fartyg med en längd under 7 meter vars maximifart inte överstiger 7 knop får visa ett vitt, runtlysande ljus i stället för topp- sido- och akterljus och ska, om praktiskt möjligt, även visa sidoljus.
Vilka fartygsljus skall ett maskindrivet fartyg under 50 m som bogserar ett släp understigande 200 m visa? Rätt svar: I stället för toppljuset skall två toppljus placerade lodrätt ovanför varandra visas, samt sido- och akterljus samt (gult) bogserljus placerat lodrätt ovanför akterljuset.
Vilka fartygsljus skall ett maskindrivet fartyg under 50 m som bogserar ett släp överstigande 200 m visa ? Rätt svar: Tre toppljus placerade lodrätt ovanför varandra, samt sido- och akterljus och ett (gult) bogserljus ovanför akterljuset.
Vilka fartygsljus ska ett fartyg som bogseras visa? Rätt svar: Sidoljus och akterljus.
Vilka ljus skall ett fartyg som bogseras längs sidan ska visa? Rätt svar: Akterljus samt i den främre delen sidoljus.
Vilka fartygsljus skall ett segelfartyg som seglar med motorn avstängd som är på väg visa? Rätt svar: Segelfartyg på väg skall visa sidoljus och akterljus.
Vilken är maximala längden på segelfartyg för att få ersätta sido- och akterljus med en sammansatt lanterna? Rätt svar: På ett segelfartyg med en längd under 20 meter får sido- och akterljus sättas ihop i en sammansatt lanterna.
Vad skall segelfartyg med en längd under 7 meter kunna visa i så god tid att kollision kan undvikas? Rätt svar: Ett segelfartyg med en längd under 7 meter ska, om praktiskt möjligt, visa sido- och akterljus. Om så inte är fallet ska segelfartyget ha till hands en elektrisk lampa och då lysa på seglet eller en tänd lanterna som visar ett vitt ljus. /../
Vilken signalfigur (dagersignal) skall ett fartyg som samtidigt är under segel och maskinell framdrivning visa? Rätt svar: Ett fartyg som är under segel och maskinell framdrivning samtidigt ska visa en tratt placerad i den främre delen av fartyget där den syns bäst.
Vilka fartygsljus skall ett fartyg över 50 m sysselsatt med annat fiske än trålfiske visa när det ej gör fart genom vattnet? Rätt svar: Ett fartyg sysselsatt med annat fiske än trålfiske ska visa två runtlysande ljus placerade lodrätt ovanför varandra, det övre ljuset rött och det nedre vitt, ett toppljus akter om och högre än det röda, runtlysande ljuset.
Vilka fartygsljus skall ett fartyg under 50 m sysselsatt med annat fiske än trålfiske visa när det gör fart genom vattnet? Rätt svar: Ett fartyg sysselsatt med annat fiske än trålfiske ska visa två runtlysande ljus placerade lodrätt ovanför varandra, det övre ljuset rött och det nedre vitt, när fartyget gör fart genom vattnet visas sidoljus och akterljus.
Vilket fartyg visar tre gröna, runtlysande ljus eller ett av ljusen ska visas nära förmastens topp och de andra två ska visas på vardera nocken av den förliga rån? Rätt svar: Ett fartyg som är sysselsatt med minröjning.
Vilket avstånd skall man minst hålla till ett fartyg som är sysselsatt med minröjning? Rätt svar: 1000m
Vilket fartyg visar förutom topp-, sido- och akterljus tre röda, runtlysande ljus placerade lodrätt ovanför varandra där de syns bäst? Rätt svar: Fartyg hämmat av sitt djupgående, som är på väg.
Vilken signalfigur skall ett fartyg hämmat av sitt djupgående visa? Rätt svar: En cylinder.
Vilket fartyg visar förutom sido- och akterljus, två runtlysande ljus placerade lodrätt ovanför varandra, det övre vitt och det nedre rött? Rätt svar: Ett lotsfartyg i lotsningstjänst och som är på väg och gör fart genom vattnet.
Vilken signalfigur (dagersignal) skall ett fartyg till ankars visa? Rätt svar: Ett fartyg till ankars ska visa ett klot, placerat där det syns bäst i den främre delen av fartyget.
Vilken signalfigur skall ett fartyg på grund visa? Rätt svar: Ett fartyg på grund ska visa tre klot placerade lodrätt ovanför varandra.
Vilka fartyg på grund är inte skyldiga att visa fartygsljus? Rätt svar: Ett fartyg med en längd under 12 meter som står på grund är inte skyldigt att visa fartygsljus.
Ett fartyg med en längd under 12 meter är inte skyldigt att ha de ljudsignalanordningar som föreskrivs. Vad skall det ha istället? Rätt svar: Fartyget ska ha någon annan anordning som kan avge en ändamålsenlig ljudsignal.
Vad innebär det om ett fartyg avger tre korta signalljud? Rätt svar: Min propeller arbetar för back.
Vad innebär det om ett fartyg avger två långa signalljud och ett kort signalljud? Rätt svar: Jag avser gå om dig på din styrbordssida.
Vilket fartyg avger vid nedsatt sikt ett långt signalljud med högst 2 minuters intervall? Rätt svar: Ett maskindrivet fartyg som gör fart genom vattnet.
Om två fartyg inom inom svenskt inre vatten kommer att mötas i ett farvatten som är så trångt att mötet inte kan ske utan risk för kollision, vilket fartyg ska då vänta? Rätt svar: När två fartyg kommer att mötas i ett farvatten som är så trångt att mötet inte kan ske utan risk för kollision, ska det senast anlända fartyget vänta till dess att det andra har hunnit passera.
Under vilka förutsättningar behöver inte fartygsljus visas på fartyg inom inom svenskt inre vatten under skymning och gryning? Rätt svar: Fartygsljus behöver inte visas på fartyg under skymning och gryning om fartyget ändå syns på tillräckligt avstånd.
Fartyg under en viss längd inom svenskt inre vatten behöver inte följa de bestämmelser som framgår av de internationella sjövägsreglerna om hur signalfigurer ska visas. Vilken är denna längd? Rätt svar: Fartyg med en längd under 12 meter behöver inte följa de bestämmelser om hur signalfigurer ska visas som framgår av regel 20–31 i bilaga 1.
Vad skall man iaktta inom svenskt inre vatten om man närmar sig en linfärjeled? Rätt svar: På fartyg som närmar sig en linfärjeled ska man vara observant på lin- färjans framförande. Man ska iaktta försiktighet när leden passeras och den passeras akter om den.
Vilka fartygsljus ska svenska ubåtar inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon på väg i övervattensläge visa utöver sido- akter- och toppljus? Rätt svar: Svenska ubåtar på väg i övervattensläge ska, utöver de fartygsljus som föreskrivs i bilaga 1, visa ett gult, runtlysande blixtljus som är synligt runt hela horisonten på ett avstånd av minst 5 nautiska mil
Vilken signal med ljusmorse ska örlogsfartyg som är sysselsatta med akustisk minsvepning inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon avge? Rätt svar: Örlogsfartyg som är sysselsatta med akustisk minsvepning ska, avge den internationella signalen U med ljusmorse mot fartyg som närmar sig.
Nämn två fördelar och två nackdelar som kännetecknar en magnetkompass. Tre påståenden skall vara rätt. Rätt svar: Fördelar: Är inte beroende av strömförsörjning, är lätta att styra efter. Nackdelar: Kan störas av magnetiska föremål i närheten, kan inte kopplas till en plotter.
Vilket/a av dessa föremål påverkar en magnetkompass? Rostfri termos eller Mässingspassare eller Radio eller Stereohögtalare. Rätt svar: Radio och Stereohögtalare.
Givaren till en elektronisk (fluxgate) kompass sitter i garderoben mellan salong och förpik. Vad bör man tänka på innan du hänger in nåt i garderoben? Rätt svar: Häng inte in något som är magnetiskt.
För att kontrollera sin kompass styr man i en enslinje. Rättvisande kurs kurs är 045°, styrkompassen visar 050° och missvisningen är 3°E. Hur stor är deviationen? Rätt svar: d = -8 grader
För att kontrollera sin kompass styr man i en enslinje. Rättvisande kurs kurs är 045°, styrkompassen visar 050° och missvisningen är 6°E. Hur stor är deviationen? Rätt svar: d = -11 grader
En satellitnavigator (GPS) har ett visst fel i positionen. Ungefär hur stort är felet i meter, utan att ta hänsyn till tilläggssystemet EGNOS? Rätt svar: 10 - 20 m med 95% sannolikhet.
En satellitnavigator (GPS) har ett visst fel i positionen. Ungefär hur stort är felet i meter, om man tar hänsyn till tilläggssystemet EGNOS? Rätt svar: 1 - 2 m med 95% sannolikhet.
Vad står förkortningen GPS för och vilken information får man ut från systemet? Rätt svar: Global Positioning System. Positionen och höjden.
Hur fungerar European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS)? Rätt svar: Stationer på marken mäter felet i den vanliga signalen och skickar ut en korrigering via geostationära satelliter. En mottagare kan då göra en mer exakt positionsbestämning, så noggrann som 1 till 2 meter mot tidigare 10 till 20 meter
Vad är skillnaden mellan fart genom vattnet och fart över grund? Rätt svar: Strömmens påverkan.
Översätt till svenska: COG och SOG. Rätt svar: Kurs över grund KÖG och Fart över grund FÖG
Vad betyder XTE och VMG? Rätt svar: Cross Track Error (fel i sida) och Velocity Made Good (hur snabbt ett kryssande fartyg rör sig mot lovart)
En magnetkompass visar inte samma kurs som en plotter, vad beror detta på? Rätt svar: Magnetkompassen visar kurs genom vattnet medan GPS (GNSS) visar kurs över grund.
Vilka risker/nackdelar kan man råka ut för genom att utnyttja satellitnavigering? Rätt svar: Underzoomar: man missar viktig information, överzoomar: man kan det verka som om det gott om fritt vatten, man litar helt på elektroniken och när den slocknar har man ingen backup.
Hur fungerar ett ekolod? Rätt svar: Det sänder ut ljudpulser som reflekteras mot botten eller andra föremål under fartyget. Genom att man vet ljudhastigheten i vatten, kan djupet räknas ut och presenteras.
Vilken är skillnaden mellan loggens fartvisning och den fart man får från GPS (GNSS)? Rätt svar: Loggen visar fart genom vattnet medan GPS (GNSS) visar fart över grund.
Vad skall man tänka på när man monterar en magnetkompass? Rätt svar: Placera den så att den är lätt att läsa av. Se till att den kommer i långskeppsriktningen. Placera på så stort avstånd som möjligt från magnetiska störkällor.
Vilka är de felkällor som man måste ta hänsyn till då man sätter/rättar kurser i sitt besticksarbete ombord? Rätt svar: Ström, avdrift, missvisning och deviation.
Ange två fördelar med en pejlkompass jämfört med en fast kompass. Rätt svar: Man kan välja en plats fri från deviation, det blir bättre noggrannhet än om man syftar över styrkompassen.
Vad är skillnaden mellan den bild som en radar visar och ett sjökort? Rätt svar: Radarbilden visar det som reflekteras från det radarpulsen träffar, dvs det är framsidan på land och andra föremål, såsom fartyg och sjömärken. Sjökortsbilden visar bilden i ett fågelperspektiv.
Vad menas med radaroverlay? Rätt svar: Radarbilden presenteras överlagrad sjökortsbilden på plottern.
På vilket avstånd kan man upptäcka ett 25 m högt föremål från ett fartyg vars radarantenn är monterad på 9 m höjd? Rätt svar: 2,22 (√25 +√9) = 2,22 (5+3) = c:a 18 M
Vad är en radarreflektor? Rätt svar: En metallkonstruktion som ökar radarmålytan.
Man mäter avstånden med radar till fyren Gunnarstenarna (sjökort 61) som blir 6,0 M och till fyren Landsorts Bredgrund också 6,0 M. Vilken är positionen sydost Landsort? Rätt svar: Lat 58° 40,5’ N Long 18° 02,0’ E
En motorbåt skall gå från bojen Västergrund till pricken Ekoknölen. Vad blir rättvisande kurs? Hur lång är distansen? Hur lång tid tar det med en fart av 12 knop? Rätt svar: K= 109°, Distansen är 6,4 M och det tar 32 min
En motorbåt skall gå från bojen Vanguards grund till fyren TRUBADUREN. Vad blir rättvisande kurs? Hur lång är distansen? Hur lång tid tar det med en fart av 12 knop? Rätt svar: K= 347°, Distansen är 4,0 M och det tar 20 min
En motorbåt skall gå från bojen Vanguards grund till fyren TRUBADUREN m = 3°E och dev = +4°. Vilken kompasskurs skall styras? Rätt svar: K = 347° m = 3°E (+3°) Km = 344° dev = +4° Kk = 340°
En segelbåt skall gå från bojen bojen Vanguards grund till fyren TRUBADUREN. Västlig vind ger en avdrift på 15°. Vilken kurs skall styras för att komma till TRUBADUREN? Bortse från m och dev. Rätt svar: K = 347°. Kk = 347° - 15 = 332°
K = 045°. Vilken kurs skall man styra om vinden är sydostlig och avdriften beräknas till 10°? Rätt svar: K = 055°
Kög = 045°, m = 5° E och dev = +5°. Vilken kurs skall man styra om vinden är nordvästlig och avdriften beräknas till 10°? Rätt svar: Kög = 045° a = - 10° K = 035° m = (+) - 5° Km = 030° dev = (+) - 5° Kk = 025°
Man går från 57° 40’ N, 11° 20’ E med Fgv = 6 kn på Kgv= 000°. (sjökort 93) Efter en tim tar man ett nytt läge och det visar sig att man befinner sig på 57° 46’ N, 11° 16’E. Vad blir strömmens kurs och fart? Rätt svar: 270° och 2,1 knop.
Man går från 57° 40’ N, 11° 20’ E med Fgv = 6 kn på Kgv= 000°. (sjökort 93) Efter en tim tar man ett nytt läge och det visar sig att man befinner sig på 57° 46’ N, 11° 16’E. Vad blev Fög och Kög? Rätt svar: 6,2 knop och 340°
Man går från 57° 40’ N, 11° 20’ E Fgv = 5 kn och vill komma till 57° 46’ N, 11° 20’ E. (sjökort 93) Strömmen sätter 270 grader och 2 knop. Vilken Kgv skall man styra för att komma till önskad position? Rätt svar: 022°
Båten gör 8 kn. Hur långt kommer man på 33 min? Rätt svar: 4,4 M
Hur långt kommer man med 12 knop på 2 tim och 30 min? Rätt svar: 30M
Vad är ett styrmärke? Rätt svar: En fyr eller annat sjömärke, landmärke eller tex en udde, som man använder att styra mot.
Vad är ett tvärsmärke? Rätt svar: En fyr eller annat sjömärke, landmärke eller tex en udde, som man använder för att kontrollera sitt läge.
Vad är ett girmärke? Rätt svar: En fyr eller annat sjömärke, landmärke eller tex en udde, som man använder för veta när man skall påbörja en gir.
Vilken statlig myndighet har ansvaret för sjöräddningen? Rätt svar: Sjöfartsverket i Norrköping.
Vad betyder JRCC, var finns dom? Rätt svar: Joint Rescue Coordination Centre (Sjö- och flygråddningscentralen), Göteborg
Vad är SSRS (sjöräddningssällskapet)? Rätt svar: Sjöräddningssällskapet ombesörjer sjöräddning runt Sveriges kuster och i vissa insjöar. Det är en ideell organisation och finansieras av medlemsavgifter, gåvor och donationer.
Hur larmar man sjöräddningen? Tre svar av sex skall vara korrekta. Rätt svar: VHF DSC Distress alert, VHF kanal 16 Mayday, VHF kanal 16 Sweden Rescue, Sätt igång en EPIRB eller PLB, Ring 112 och begär sjöräddningen, tryck in SOS knappen på mobiltelefonen.
Vilka åtgärder kan man vidtaga för att inte sjöräddningen omotiverat skall larmas? Två av fyra svar skall vara korrekta. Rätt svar: Genom att meddela anhöriga om ändrade planer och eventuella förseningar. Unik situationer som kan uppfattas som nöd av andra. Meddela sjöräddningen om man skickat upp nödraketer eller larmat på annat sätt och sedan fått hjälp av nån annan /../
Nämn fem hjälpmedel för att undvika att man ramlar överbord. Tre korrekta svar av fem skall vara korrekta för godkänt. Rätt svar: Mantåg, relingslist, pulpit, pushpit, grabbräcke, säkerhetslina, halkskydd, lämpliga skor
Hur lång tid tar det att tömma en 2 kg’s pulversläckare? Rätt svar: 8-10 sekunder.
Hur lång tid tar det att tömma en 6 kg’s pulversläckare? Rätt svar: 24-30 sekunder.
Varför är det bättre att ha ett fast installerat brandsläckningssystem i ett motorrum jämfört med att öppna luckan och släcka med en handbrandsläckare? Rätt svar: När man öppnar luckan tillförs syre och elden flammar upp.
Om det uppstår en brand i kläderna på någon ombord, vad gör man då? Rätt svar: Släcker med brandfilt eller motsvarande, från ansiktet och neråt.
Ge 10 exempel på förebyggande brandskydd ombord. Rätt svar: Jordledning till tank och anslutning, avluftning utombords, motorrumsfläkt, batteriet placeras utanför utrymmet för bensintank och motor, kablar klamrade så att slitage undviks, huvudströmbrytare utanför batterirummet.
Hur många brandsläckare bör man ha ombord? Rätt svar: Minst en, är fartyget över 10m skall det finnas minst 2.
Ge exempel på fartygets säkerhetsutrustning. Rätt svar: Länspump och pytsar, läcktätningmateriel, cyklopöga, rorkult i reserv, ankare med lina, mantåg, pulpit, pushpit, relingslist, halkskydd, Hansalina, drivankare, bogserlina,
Nämn tre föremål som kan vara bra att ha i reservdelslådan till den dieseldrivna inombordsmotorn. Rätt svar: Impeller, glödstift, kilrem, bränslefilter
Vad bör man kontrollera innan start av en inombordsmotor? Och vad kontollerar man efter start? Rätt svar: Före start: Att ingen vätska läckt ut i kölen, kylvattennivå om (sötvatenkyld), oljenivå, spänning på generatorrem. Efter start: Att det kommer kylvatten och att det finns oljetryck.
Vad bör man kontrollera innan start av en utombordsmotor? Och vad kontollerar man efter start? Rätt svar: Före start: Oljenivå, att inga skador finns på propellern. Att powertilt och powertrim fungerar. Efter start: Att det kommer kylvatten och att det finns oljetryck.
Vad bör man göra inför vinteruppehållet med en inombordsmotor? Rätt svar: Kontrollera om slangar, slangklämmor, remmar och impeller behöver bytas pga slitage. Konservera kylsystemet om saltvattenkyld, kontrollera glykolhalten om sötvattenkyld. Byt olje- och bränslefilter. Byt olja i motor och eventuellt drevet.
Vad bör man göra inför vinteruppehållet med en utombordsbordsmotor? Rätt svar: Kontrollera om slangar, slangklämmor och impeller behöver bytas pga slitage. Kör igenom kylsystemet med sötvatten. Byt olje- och bränslefilter. Byt olja i motor och eventuellt i drevet. Sätt batterier på underhållsladdning.
Vad bör man främst kontrollera om man saknar ström till någon komponent? Rätt svar: Kontrollera att batterifrånskiljaren är tillslagen, inga lösa kablar, glappkontakt, (oxiderade anslutningar), om säkringar har gått eller batterier som är urladdade.
Vad krävs för att få använda en VHF-radio ombord på ett fartyg? Rätt svar: Tillstånd från Post och telestyrelsen (PTS) och ett Short Range Certifikat (SRC).
På vilket avstånd kan man få kontakt med ett fartyg vars VHF-antenn är monterad på 9 m höjd, om ens egen antenn finns på 4 m höjd? Rätt svar: 2,22 (√9 +√4) = 2,22 (3+2) = c:a 11 M
Nämn de ur sjöräddningssynpunkt viktigaste skillnaderna mellan VHF och mobiltelefon. Rätt svar: Med VHF har man täckning till horisonten från antennens höjd och man kan anropa allt och alla inom räckvidden. Med mobiltelefon behöver man befinna sig inom en basstations täckningsområde, med SOS funktionen kan man komma i kont/../
Varför blir räckvidden oftast kortare med bärbar VHF än med en fast installerad? Rätt svar: Med en bärbar VHF blir räckvidden oftast kortare än med en fast installerad, dels på grund av lägre uteffekt, men främst beroende av mindre antenn och vanligtvis lägre antennhöjd.
Nämn tre fördelar och tre nackdelar med VHF. Rätt svar: Fördelar: Man kan anropa allt och alla inom räckvidden, god räckvidd, man kan via en kustradiostation bli kopplad till telefonnätet, kan pejlas av sjöräddningsenheter Nackdelar: Får inte användas iland, kan avlyssnas av alla inom räckvidden/../
Vilken VHF-kanal är reserverad för DSC? Rätt svar: Kanal 70.
Vad står VTS för och vad är dess uppgifter? Rätt svar: VTS betyder Vessel Traffic Service och är Sjöfartsverkets centraler som ger bl.a. trafikinformation och service till sjötrafiken i hårt trafikerade eller miljökänsliga områden.
Vilka fartyg är skyldiga att rapportera fartygsanmälan till resp VTS (Vessel Traffic Service) ? Rätt svar: Fartyg med en bruttodräktighet av minst 300 ton samt fiskefartyg, traditionsfartyg samt fritidsbåtar med en längd av 45 meter eller mer/../
Var kan man hitta anropskanaler och anropssignaler? Rätt svar: Finns i en textruta i aktuellt sjökort.
Vad är EPIRB? Rätt svar: EPIRB, Emergency Position Indicating Radio Beacon (Radiofyr för lokalisering av nödställda) är en liten flytande radiosändare, som aktiveras automatiskt eller manuellt vid nödsituation till sjöss.
Vad är SART? Rätt svar: Search and Rescue Transponder (SART) är en standardiserad utrustning, inom ramen för GMDSS, som används för att underlätta lokalisering av nödställda till sjöss.
Vad är Navtex? Rätt svar: NAVTEX (NAVigational TEXt Messages) är ett internationellt standardiserad system för utsändning av navigationsvarningar samt väder- och isinformation.
Vad är Inmarsat? Rätt svar: Inmarsat är ett Londonbaserat företag, som ansvarar för kommunikation med t.ex. telefoner via satellit till i huvudsak fartyg. Inmarsat svarar för GMDSS-godkänd satellitkommunikation.
Vad är GMDSS? Rätt svar: Global maritime distress and safety system, GMDSS, är ett internationellt system som består av land- och rymdbaserad radioteknik samt radioutrustning på fartyg. Det huvudsakliga syftet med systemet är att vid nöd eller behov av hjälp till sjöss
Vad är AIS? Rätt svar: Automatic Information System. Ett transpondersystem som sänder fartygets data på VHF.
Nämn tre hjälpmedel med vilka man kan förbättra sina möjligheter att bli upptäckt av större fartyg då man seglar i trafikerade vatten i dimma? Rätt svar: AIS, Egen radar, Radarradarreflektor
Vilken är den absolut viktigaste uppgiften i ett nödmeddelande? Rätt svar: Den egna positionen
Var finns operativa ledningen av den svenska sjöräddningen, nämn två olika sätt att larma dom? Rätt svar: Göteborg, Mayday på VHF kanal 16, Aktivera ett DSC nödanrop, ring 112 och begär ”sjöräddningen”.
Hur lyder nödsignalen vid radiotelefonering? Rätt svar: Mayday 3 ggr.
Vad är lämpligt innehåll i en förbandslåda för färd i kustnära farvatten i norra Europa? Rätt svar: Triangelformat bandage (mitella), elastiska bindor, självhäftande bandage, kompresser, plastplåster, vävplåster, antiseptiska våtservetter, munskydd, ögonlappar, bomullspinnar etc
Vilka icke receptbelagda läkemedel är lämpliga för färd i kustnära farvatten i norra Europa? Rätt svar: Smärtstillande medel (Alvedon, Ipren), sjösjukemedel (Postafen, Sea-band), magmedel (Dimor, Imodium, Resorb), laxermedel (Microlax Dulcolax), solskyddsmedel
Hur skall en medvetslös person placeras för att förhindra andningsstopp? Rätt svar: Stabilt sidoläge.
När använder man ett tryckförband? Rätt svar: Vid en kraftig blödning.
Vilka är tecknen på cirkulationssvikt (chock)? Rätt svar: Snabb och svag puls, kallsvettning och blekhet. Omtöcknad, orolig eller slö.
Hur kan man påverka sin överlevnadstid i kallt vatten? Rätt svar: Ligg still, kryp ihop, behåll kläderna på.
Hur tar man hand om någon som blivit kraftigt nedkyld efter att ha legat i vattnet? Rätt svar: Behåll kläderna på, ta in personen i ett rumstempererat rum, lägg på massor av filtar och värm upp personen försiktigt samt tillkalla hjälp.
Hur tar man hand om en enkel respektive svårare stukning? Rätt svar: En enkel behöver bara vila och en elastiskbinda, medan en svårare kräver kontakt med sjukvården, då det kan röra sig om ett benbrott.
Hur tar man hand om ett benbrott? Rätt svar: Stoppa eventuell blödning, spjäla och ordna transport till sjukhus så snabbt som möjligt.
Vilka åtgärder kan vara lämpliga att vidtaga då man bedömer det egna fartygets och besättningens begränsningar i förhållande till aktuellt farvatten och väderförhållanden? Rätt svar: Undvik vatten där man kan navigera med svårighet. Unik att gå ut i för hårt väder.
Vilka är de tre första åtgärderna om någon ramlar överbord? Rätt svar: Ropa man överbord så att alla ombord är medvetna om vad som hänt, utse någon att ständigt ha ögonkontakt med den överbordgångne och peka ut riktningen till denne, gira runt snabbaste vägen.
Ange fem utrustningsdetaljer som förebygger att man faller överbord. Rätt svar: Livselar med fästpunkter, relingslist, mantåg, grabbräcke, pulpit, pushpit, halkskyddad yta.
Ett dåligt fastsatt startbatteri slår vid krängning av en skrovgenomföring. Vattnet forsar in. Vad är den första åtgärden man bör vidta? Rätt svar: Stoppa i en plugg i hålet.
Varför är det viktigt att ha en vaktfördelning vid gång under längre tid? Rätt svar: Då har man alltid någon som är utvilad, så att risken för misstag på grund av trötthet minskas.
Vad använder man ett dubbelt halvslag till? Rätt svar: Tillfällig förtöjning.
Vad använder man ett dubbelt halvslag om egen part till? Rätt svar: Säkra ett dubbelt halvslag
Vad använder man ett skotstek till? Rätt svar: Förena två linor av olika dimension och material.
Vad använder man ett pålstek till? Rätt svar: Göra en ögla att lägga runt tex en pollare.
Vad använder man en överhandsknop i åtta till? Rätt svar: Stoppknop
Vilka fördelar och nackdelar finns det med att använda ankarkätting jämfört med lina? Rätt svar: Kätting är tyngre, tar mer plats, kräver oftast ett ankarspel, men ger bättre förutsättningar för ankaret att greppa och ger fartyget mindre ryckig rörelse vid tex vindkantring. Lina tar mindre plats, lättare att hantera
Vilka bottenbeskaffenheter är lämpliga att ankra på och vilka är direkt olämpliga? Rätt svar: Lämpliga är sand, gyttja, grus och lera, olämpliga är kullersten, stenar, klippgrund och klapper
Namnge 10 ankartyper. Rätt svar: Stockankare, Danforth, Fortress, Delta, CQR, Spade, Rocna, Bruce, dragg och blyplätt
Om man skall ankra på 8 m djup, hur lång lina bör man då sticka ut? Rätt svar: 5-6 ggr djupet dvs 40-48 m.
Om man skall ankra på 8 m djup, hur lång kätting bör man då sticka ut? Rätt svar: 3-4 ggr djupet dvs 24-32 m.
Man skall lägga till med babords sida med en båt som har högergängad propeller på en fast axel. När man slår back - kommer aktern att gå in mot eller ut från bryggan? Rätt svar: In mot bryggan.
Ett fartyg har en vänstergängad propeller på en fast axel. Vilken sida är det enklast att förtöja med? Rätt svar: Styrbord, då aktern slår mot styrbord vid backmanövern som krävs för att få stopp på fartyget.
Vad är det för skillnad på manöveregenskaperna om man jämför ett fartyg utrustad med en utombordare med ett med propeller med fast axel och roder akter om denna? Rätt svar: Fartyget med utombordare tappar i stort sett styrförmågan när man slår stopp, medan fartyget med fast axel kan styras så länge det har fart framåt.
Vad innebär propellereffekt? Vilken skillnad ger höger- resp vänstergängad propeller? Rätt svar: Propellereffekt förekommer på fartyg med fast axel. Vid fram- respektive backmanöver från stillaliggande kommer kommer aktern på ett fartyg med högergängad propeller att röra sig mot styrbord respektive babord. Tvärtom för vänstergängad
Man skall lägga till med babordssidan vid en kaj som sträcker sig från syd till nord. Det blåser en nordostlig vind. Med vilken kurs bör man närma sig kajen? Rätt svar: Cirka 330 grader.
Man skall kasta loss från en kaj där man ligger förtöjd med babordssidan. Det blåser en ganska kraftig pålandsvind. Hur kan man ta hjälp av linor för att komma loss? Rätt svar: Genom att köra framåt med babordsroder på ett förspring kan aktern pressa ut från kajen. Vid tillräckligt stor vinkel c:a 30-40 grader , kan man sen kasta loss springet och backa ut med styrbordsroder.
Vilket fartyg har bäst stabilitet? Ett som har fulla förråd ombord eller ett som i stort sett har tomma förråd. Motivera svaret. Rätt svar: Det med fulla förråd har bäst stabilitet då det har fulla vatten- och bränsletankar som i allmänhet är lågt placerade.
Vad är effekten av fria vätskeytor ombord? Rätt svar: Det försämrar stabiliteten.
Varför tappar en roddbåt mycket av sin stabilitet då botten av båten täcks med vatten som regnat in i båten? Rätt svar: Det bildas en fri västkeyta.
Under vilka förutsättningar är man skyldig att rädda nödställda? Rätt svar: Om detta kan ske utan allvarlig fara för det egna fartyget eller de ombordvarande.
Nämn tre saker man bör tänka på då man bogserar ett fartyg till sjöss. Rätt svar: Kasta över kastlinan från lovart. Se till att ha rejäla fästpunkter, hellre mast eller skotwinschar än förtöjningsknapar. Ha så lång bogserlina att den fjädrar, helst ligger under vattnet. Håll ständig uppsikt över det bogserade fartyget.
Varför är det speciellt viktigt att planera sin färd i sjökortet vid högfartsnavigering? Rätt svar: Den högre farten gör att man får kortare tid på sig att rätta till eventuella misstag.
Vilka faktorer påverkar i första hand storleken på svall? Rätt svar: Fart, deplacement, skrovutformning, djup och avstånd.
Vad är speciellt viktigt att ta hänsyn till vid högfartsnavigering under nedsatt sikt och mörker? Rätt svar: Stoppsträcka och möjligheten att upptäcka icke belysta föremål.
Inom vilka områden råder förbud att släppa ut olja? Rätt svar: Inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon samt Östersjöområdet utanför dessa vattenområden får olja inte släppas ut från fartyg.
Vad skall man göra om man till följd av olyckshändelse släpper ut skadliga ämnen från ett fartyg? Rätt svar: Om, till följd av olyckshändelse, från fartyg släpps ut skadliga ämnen, beträffande vilka gäller förbud mot utsläpp, skall utsläppet begränsas så långt det är möjligt.
Inom vilket område gäller förbudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i vattnet? Rätt svar: Inom Sveriges sjöterritorium.
Det finns tre undantag från förbudet att släppa ut toalettavfall inom Sveriges sjöterritorium för fritidsfartyg. Vilka? Rätt svar: 1. Nödvändigt för fartygets säkerhet eller för att rädda människoliv till sjöss. 2. Utsläppet är en följd av skada på fartyget eller dess utrustning. 3. Fartyg byggda före 1965 som är K-märkta.
Vilket är straffet om man med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn? Rätt svar: Man döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.
Ge exempel på miljöfarligt avfall som uppstår i samband med båtliv. Rätt svar: Olja, diesel, bensin, lösningsmedel, blybatterier, bottenfärg, småbatterier.
Vilka djurskyddsområden finns inom svenska skärgårdar? Rätt svar: Fågel- och sälskyddsområden
Var kan man enklast få information om omfattning och tillträdesförbud om fågel- och sälskyddsområden? Rätt svar: I sjökortet finns angivet tid och plats för förbudet
Vilka regler gäller inom ett hänsynsområde? Rätt svar: Håll låg fart, högst 5 knop, Undvik att orsaka svall för förtöjda båtar eller badande, Använd motorn så lite som möjligt och undvika tomgångskörning,
Ge exempel på miljövänligt framförande av motorbåtar? Rätt svar: Undvik svall och buller. Använd förnybart bränsle, Byt ut tvåtaktsmotorer, Håll ekonomifart, Håll planande båtar över planingströskeln, då det är lämpligt mht säker fart.
Vad innebär ”eco-driving”? Rätt svar: Att framföra fartyget på ett sätt så att man reducerar bränsleåtgången.
Vilken effekt har trimplanen på ett fartyg? Rätt svar: De används för att trimma ner fartygets stäv och för att motverka slagsida,
Hur kan man på barometern se att vinden kommer att öka? Rätt svar: Trycket förändras hastigt.
Man har missat väderrapporten och ny kommer inte på flera timmar. Nämn tre möjligheter har att snabbt få reda på senaste rapporten? Rätt svar: App: SMHI, App: klart.se, App: yr.no, ring SMHI 090-010 170 70, kalla upp Sthlm Radio på VHF (förutsätter abonnemang)
Vilken vindriktning kan man räkna med söder om ett lågtryckscentrum? Rätt svar: Nordvästlig, Västlig eller Sydvästlig
På våren är det inte ovanligt att mild fuktig luft förs ut över en kall vattenyta. Vad blir ofta resultatet av denna kombination? Rätt svar: Dimma
Vilka prognoser har de minsta prognosområdena och därmed säkrare prognoser? Sjöväderprognoser eller kustväderprognoser? Rätt svar: Kustväderprognoser
Hur blåser sjöbrisen på ostkusten? Rätt svar: Ostlig vridande mot sydost eller från sjön vridande mot sydost eller mot land vridande mot sydost
Är den vindhastighet som läses i t.ex. ”Sjörapporten” medelvind eller byvind? Rätt svar: Medelvind
Vilka tre olika sorter/uttryck används för att ange vindhastighet/vindstyrka? Två av tre svar skall vara korekta. Rätt svar: Knop, m/s och Beufort
Hur blåser landbrisen på ostkusten? Rätt svar: Västlig, eller mot sjön, eller från land
Vilken ljudsignal ska ett maskindrivet fartyg som gör fart genom avge vid dålig sikt och hur ofta? En lång signal högst varannan minut
Vilken ljudsignal ska ett maskindrivet fartyg som inte gör fart genom avge vid dålig sikt och hur ofta? Två långa signaler högst varannan minut
Vilka fartyg avger en lång och två korta ljudsignaler vid dålig sikt högst varannan minut? Ej manöverfärdigt fartyg, fartyg med begränsad manöverförmåga, fartyg hämmat av sitt djupgående, segelfartyg, Fiskefartyg, Bogserande fartyg
Vilken ljudsignal ska ett bemannat fartyg som bogseras avge vid dålig sikt och hur ofta? En lång och tre korta högst varannan minut.
Vilken ljudsignal ska ett ankrat fartyg under 100 meter avge vid begränsad sikt och hur ofta? Ringa i fartygsklockan 5 sekunder per minut
Vilken ljudsignal ska ett ankrat fartyg över 100 meter avge vid begränsad sikt och hur ofta? Två olika ljud, till exempel ringa i klockan samt en gong-gong från fören och aktern
Vilken ljudsignal ska ett fartyg på grund avge vid begränsad sikt och hur ofta? Signal enligt ankring, men före och efter den signalen tre distinkta slag på skeppsklockan
Vilka fartyg behöver endast avge en kraftig ljudsignal vid begränsad sikt? Fartyg under 12 meter.
Vilken ljudsignal ska upphinnande fartyg avge för att fråga om det är ok att gå om på styrbords sida? Två långa och en kort signal
Vilken ljudsignal ska upphinnande fartyg avge för att fråga om det är ok att gå om på babords sida? Två långa och två korta signaler
Vilken ljudsignal ska ett upphunnet fartyg avge för att svara JA på förfrågan? Lång-kort-lång-kort
Vad betyder det när ett fartyg avger 5 korta ljudsignaler? Nej på förfrågan eller Tveksamhetssignal
Vilken dagersignal ska ett bogserande fartyg visa? En Romb
Vilken dagersignal ska ett ej manöverfärdigt fartyg visa? Två klot vertikalt ovanför varandra
Vilken dagersignal ska ett fartyg med begränsad manöverförmåga visa? Klot-Romb-Klot vertikalt
Vilken dagersignal ska ett bogserande fartyg över 200 meter och med begränsad manöverförmåga visa? Romb för att visa att det bogserar bredvid signalen klot-romb-klot vertikalt för begränsad manöverförmåga
Vilken dagersignal ska en minsvepare visa? Tre klot, ett klot överst och två under så de formar en triangel
Vilken dagersignal ska ett lotsfartyg visa? Vit och röd signalflagga, bokstaven H
Vilken dagersignal ska ett fiskefartyg visa? Tratt över kon, vid längre redskap än 150M ska ett en extra kon visas vid redskapen
Vilken dagersignal ska ett fartyg hämmat av sitt djupgående visa? En Cylinder
Vilken dagersignal ska ett fartyg för ankare visa? Ett klot
Vilken dagersignal ska ett fartyg på grund visa? Tre klot vertikalt
Vilket typ av fartyg visar tre röda ljus i i triangel? En Linfärja
Hur långt ska lanternorna på ett fartyg över 50 meter vara synliga? Toppljus 6M, Sidoljus 3M, Akterljus 3M, Bogserljus 3M, Vitt/Grönt/Rött/Gult runtomlysande 3M
Hur långt ska lanternorna på ett fartyg under 50 meter men längre än 20 meter vara synliga? Toppljus 5M, Sidoljus 2M, Akterljus 2M, Bogserljus 2M, Vitt/Grönt/Rött/Gult runtomlysande 2M
Hur långt ska lanternorna på ett fartyg över 12 meter men under 20 meter vara synliga? Toppljus 3M, Sidoljus 2M, Akterljus 2M, Bogserljus 2M, Vitt/Grönt/Rött/Gult runtomlysande 2M
Hur långt ska lanternorna på ett fartyg under 12 meter vara synliga? Toppljus 2M, Sidoljus 1M, Akterljus 2M, Bogserljus 2M, Vitt/Grönt/Rött/Gult runtomlysande 2M
Created by: fredricnils
Popular Swedish sets

 

 



Voices

Use these flashcards to help memorize information. Look at the large card and try to recall what is on the other side. Then click the card to flip it. If you knew the answer, click the green Know box. Otherwise, click the red Don't know box.

When you've placed seven or more cards in the Don't know box, click "retry" to try those cards again.

If you've accidentally put the card in the wrong box, just click on the card to take it out of the box.

You can also use your keyboard to move the cards as follows:

If you are logged in to your account, this website will remember which cards you know and don't know so that they are in the same box the next time you log in.

When you need a break, try one of the other activities listed below the flashcards like Matching, Snowman, or Hungry Bug. Although it may feel like you're playing a game, your brain is still making more connections with the information to help you out.

To see how well you know the information, try the Quiz or Test activity.

Pass complete!
"Know" box contains:
Time elapsed:
Retries:
restart all cards