Save
Busy. Please wait.
Log in with Clever
or

show password
Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 
Sign up using Clever
or

Username is available taken
show password


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.
Your email address is only used to allow you to reset your password. See our Privacy Policy and Terms of Service.


Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.
focusNode
Didn't know it?
click below
 
Knew it?
click below
Don't Know
Remaining cards (0)
Know
0:00
Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how

Byggteori 2 kap 1

Yrkeskategorier

QuestionAnswer
Berätta vad du känner till kring begreppet klimatskydd. Klimatskydd kallas det yttersta skiktet på ett hus, och dess funktion är att stå emot regn, blåst och solinstrålning. Huset ska vara väderbeständigt.
Ge sju exempel på anläggningsarbetare 1) Anläggningsarbetare 2) Beläggningsarbetare 3) Anläggningsdykare 4) Bergarbetare/sprängare 5) Spårsvetsare 6) Maskinförare 7) Brunnsborrare
Beskriv vad de 4 första anläggningsarbetarna arbetar med. 1) Bygger ex. broar, vägar, tunnlar och flygplatser 2) Arbetar med utläggning eller tillverkning av asfalt 3) Arbetar under vatten med anläggningsuppgifter 4) Arbetar med sprängning av berg, och ibland rivning
Beskriv vad de 3 sista anläggningsarbetarna arbetar med. 5) Arbetar med underhåll och nybyggnad av järnvägs- och tunnelbanenätet 6) Kör grävmaskiner, lastmaskiner, schaktmaskiner och kranar 7) borrar ex. för dricksvattenbrunnar och energibrunnar
Beskriv vad du vet om projekteringsskedet. Svara så utförligt och nyanserat du kan. Förberedelsearbetet som görs innan det praktiska genomförandet av ett projekt ex. provtagningar, ekonomiska/tekniska beräkningar. Först mer översiktliga undersökningar som blir mer detaljerade och måste styrkas av provtagningar närmare byggstart.
Berätta vad du känner till kring översiktsplaner. En översiktsplan ska varje kommun ta fram för att visa hur kommunen planerar byggandet i kommunen. Den ligger till grund för framtagandet av detaljplanen. I den ska det framgå hur kommunen ska ta tillvara riksintressen för miljö, strandskydd och liknande.
Berätta vad du känner till om konstruktörens arbete. En konstruktör är en ingenjör som har ansvar för hållbarhetsberäkningar och dimensionering för det som byggs. Konstruktören kan också vara delaktig vid val av material och arbetsmetoder och arbetar ofta i nära samarbete med arkitekten.
Vad har arbetsledningen (arbetsplatsledningen) för funktion? Berätta.
Vad är ett anbud för något? Berätta. Anbud är ett erbjudande från en part, exempelvis en entreprenör, att utföra ett visst arbete mot en viss betalning. Ett anbud kallas också för offert.
Vad gör en brunnsborrare? Brunnsborrare borrar exempelvis för dricksvattenbrunnar och energibrunnar
Beskriv vad ett fackspråk är. Fackspråk är de ord och det sätt att prata som tillhör ett visst yrke, en verksamhet, en hobby eller ett akademiskt ämne. Motsatsen till fackspråk kan man kalla vardagsspråk.
Vad är det byggprojektören kan behöva kontrollera och utreda? Svara så utförligt och detaljerat du kan.
Vad är ballast? Berätta. Ballast är bergmaterial såsom sten, grus och sand, som används tillsammans med cement och vatten för att göra betong. Ballast används också som namn på det översta lagret av makadam (krossad sten) som läggs under rälsen på banvallen.
Beskriv vad en inredningsarkitekt arbetar med. Ge också exempel på vilken typ av offentliga projekt de kan vara inblandade i. Inredningsarkitekter arbetar med inredning, färgsättning och möblering. I byggprocessen arbetar de oftast med offentliga projekt som bibliotek, skolor och sjukhus. Inredningsarkitekter i Sverige på konstfack.
Vem kan bevilja bygglov? I Sverige är det kommunerna som beviljar (ger tillstånd till) bygglov
Berätta på ett så utförligt och detaljerat sätt du kan om vad du vet kring arbetet som samhällsplanerare. Samhällsarbetare arbetar med hur byggandet i samhället ska se ut. De kan också vara inblandade i senare skeden när projektet har stor påverkan på övriga samhället. Ex. hela bostadsområden och stadsdelar, genomfartsleder, energiförsörjning och liknande.
Berätta vad du vet om förvaltningsskedet. Påbörjas efter att byggnaden/anläggningen är färdigbyggd, besiktigad och godkänd. Det finns många arbetsuppgifter här. Vissa yrkeskategorier från produktionsskedet kan arbeta i förvaltningen. Ex fastighetsförvaltare, driftingenjör, och skorstensfejare.
Nämn tre yrkeskategorier som kan arbeta i förvaltingsskedet. Fastighetsförvaltare Fastighetsskötare Driftingenjör
Vad känner du till kring arkitektens arbete? Berätta. Han ska omsätta byggherrens ide om ett projekt, ex ett hus eller helt område, till färdiga ritningar och beskrivningar. Rita hus, inredning, färgsättning, utemiljöer. Arkitekten kan också specialisera sig inom ex. samhällsplanering, handikappsanpassning.
Vad är en arkitekt? Den som är upphov till arkitekturer/ritningar kallas arkitekt.
Berätta vad du vet om bygglov på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Bygglov är ett tillstånd att bygga nytt, bygga om, eller ändra användning av en byggnad eller en anläggning.
Berätta så utförligt och detaljerat du kan kring vad du känner till kring arbetet som landskapsarkitekt. Han arbetar med allt från naturreservat och kulturlandskap till gator, vägar, torg och parker. Landskapsarkitekten är ofta med i arbetet med översiktsplaner och detaljplaner. Landskapsarkitekten är ibland inblandade i samhällsplaneringen.
Vad arbetar i första hand en energiingenjör med? Han arbetar främst med energieffektivisering inom industri, och med frågor om utbyte av gamla energisystem till nya effektiva och miljövänliga. De är också inblandade vid projektering av nya byggnader och anläggningar som värmeverk och kraftstationer.
Berätta på ett så utförligt och detaljerat sätt du kan om projektledare. Han har ansvar för att samordna projektörer och byggprocessen. Ansvaret kan variera mellan olika projekt och olika byggföretag. Han kan vara en egnahemsbyggare med eget bygge, han kan vara byggingenjör eller anläggningsingenjör.
Vad gör en projektledare? Han ska ha praktisk och teoretisk förståelse för vad som krävs för att kunna färdigställa ett byggprojekt. Han ska också kunna samordna de olika projektörerna, och är en länk från byggherren genom hela projektet.
Berätta vad du vet om egenföretagare på ett så utförligt och nyanserat sätt du kan. Driver enskild firma eller handelsbolag. En egenföretagare i en enskild firma är personligt ansvarig för företagets ekonomi. I ett aktiebolag är företagets ekonomi skild från individens. Enskild person med aktiebolag kan kallas egenföretagare =0 anställda
Vad kallas en bergarbetare för med ett annat namn? Beskriv också vad de arbetar med. Kallas ofta för sprängare. Arbetar med sprängning av berg, och ibland rivning.
Berätta vad du vet om betongarbetarens arbete. Formar, armerar och gjuter betongkonstruktioner
Beskriv så mycket du kan om begreppet byggherre. Den person, organisation eller företag som startar byggprocessen. Byggherren BH/beställaren utser en projektledare (driver byggprocessen). BH har störst inflytande över byggandets slutresultat. BH bestämmer hur projektet ska se ut & har ekonomiskt ansvar
Vem är ekonomiskt ansvarig i en enskild firma? Personen som driver firman
Vad kan en plåtslagare arbeta med? Kan arbeta med byggnads- eller ventilationsplåtslageri
Berätta så mycket du kan om arbetet som VVS-projektör. Han kan vara anställd privat, kommunalt, statligt eller ha eget företag. Kraven på byggnadernas tekniska system kräver ofta att han specialiserar sig på ex. ventilation, vatten, avlopp eller annat inom VVS-området ex, sprinklers, gas, lufttryck.
Berätta på ett så omfattande och detaljerat sätt du kan om vad du känner till kring begreppet infrastruktur. I byggsektorn räknas system som omfattar väg, järnväg, el- och telenät, energisystem, internet, samt vatten- och avloppsnät. Infrastruktur är det som ser till att en produkt/vara kan transporteras. Elledningar, vägar till bilarna, och spår till tågen.
Berätta vad du vet om yrket lantmätare. Arbetar på en lantmäterimyndighet. Lantmätaren tar fram kartunderlag till kommunens planer och lämnar underlag för lantmäteriets beslut om fastighetsgränser och tomtavstyckningar. De beslutar även om servitut, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.
Vad rådgör en lantmätare om? Lantmätaren är även rådgivande till privatpersoner, kommuner och stat i ekonomiska och juridiska frågor om fastigheter. I sverige tar man civilingenjörsexamen i lantmäteri.
Berätta vad du vet om rollen som kontrollansvarig. (KA) Vid alla byggprojekt med bygglov ska byggherren anlita en (KA). KA är en länk mellan kommunens bygglovsavdelning och byggprojektet/byggherren. KA gör en kontrollplan för hela projektet, och med hjälp av en riskbedömning avgöra vad som kontrolleras.
Vilka arbetsuppgifter har kontrollansvarig? Det kan ex vara saker som att arbetsledaren ska mäta in pålar innan gjutning av plattan, eller att all armering i bropelarna ska kontrolleras.
Vad betyder förkortningen VVS? Värme, ventilation, sanitet
Berätta hur en anläggning definieras. Ge så många exempel du kan. En anläggning definieras som något som varken är en fastighet eller en byggnad. Exempelvis en bro, hamn, monument, fyr, flygplats, kyrkogård och väg.
Berätta så utförligt och detaljerat du kan om yrket geotekniker. Ingenjör som arbetar med de byggnadstekniska egenskaperna hos jord och berg. Är med när man väljer bygg och grundläggningsmaterial för hus och infrastruktur och när man avgör om marken är lämplig att bygga på. (vägar, hus, broar, om en grund måste pålas.
Vad är syftet med en kontrollplan? Syftet med en kontrollplan är att i förväg bedöma svårigheter i bygget och förhindra att dyrbara eller farliga fel görs.
Det finns många olika byggnadsarbetare. Nämn minst fem Träarbetare plåtslagare svetsare murare betongarbetare
Vad gör en träarbetare? kan arbeta med finsnickerier, montera byggelment, resa en husstomme och många andra moment
Vad gör en plåtslagare? Plåtslagare; kan arbeta med byggnads- eller ventilationsplåtslageri
Vad gör en svetsare? Svetsare; tillverkar och fogar samman, svetsar ihop, olika produkter av stål och metall
Vad gör en murare? Murare; arbetar ofta med att mura fasader, putsa väggar och mura skorstenar
Vad gör en betongarbetare? Betongarbetare; formar, armerar och gjuter betongkonstruktioner
Lagar och föreskrifter kan vi hitta information om på myndigheters hemsidor. Boverket ger bland annat ut ett antal olika föreskrifter, exempelvis Boverkets konstruktionsregler (BKR). Nämn tre andra föreskrifter som Boverket ger ut. Boverkets byggregler (BBR) Bestämmelser för stålkonstruktioner (BSK) Bestämmelser för betongkonstruktioner (BBK)
Berätta vad du vet om trafikverket. Trafikverket är en statlig förvaltningsmyndighet som ansvarar för en långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Trafikverket ansvarar också för byggande, samt drift och underhåll av statliga vägar.
För att kunna söka effektivt och säkert på nätet finns det några saker att tänka på. Nämn ett par stycken sådana saker. Skaffa förkunskaper. Vad behöver du ha kunskap om, Finns redan i bygghandlingarna? Bestäm sökord. Prova med synonymer till ordet eller meningen du valde. Behöver sökningen breddas eller avgränsas? Vilka webbplatser söker du på? Trovärda?
Berätta vad du vet om Byggnadsindustrins yrkesnämnd. BYN BYN arbetar för att det ska finnas välutbildade och kompetenta yrkesarbetare inom bygg- och anläggningsbranschen. De samverkar med gymnasieskolor, vuxenutbildare och företag och verkar för att blivande yrkesarbetare får de kunskaper som krävs i branschen.
Nämn tre installatörsyrken. Elektriker VVS-montör Ventilationsplåtslagare
Beskriv kort vad elektrikerns arbetsuppgifter kan bestå av. Elektriker arbetar med olika typer av elinstallationer, svagström eller med service av befintliga el-anläggningar
Beskriv kort vad VVS-montörernas arbetsuppgifter kan bestå av. VVS-montörer (rörmokare) monterar exempelvis rörledningar, pumpar, värmepannor, radiatorer och sanitetsporslin
Beskriv kort vad ventilationsplåtslagarens arbetsuppgifter kan bestå av. Ventilationsplåtslagare (ventilationsmontörer) installerar exempelvis kanaler, fläktar och ventilationsaggregat
Beskriv vad en gabion är och vad den används till. Gabion är en nätkasse som man fyller med sten-, betong- eller jordmaterial. Gabioner används för att bygga murar och stödmurar för att ta upp nivåskillnader i marken.
Kan vem som helst begära ut uppgifter om detaljplaner, beviljade bygglov och tomtgränser? Ja
Vad arbetar en murare med? Arbetar ofta med att mura fasader, putsa väggar och mura skorstenar
Berätta vad en byggnad definieras som i plan- och bygglagen (PBL). "En varaktig konstruktion som består av tak eller av tak & väggar, och som är varaktig placerad på mark eller helt/delvis under mark, eller är varaktig placerad på en viss plats i vatten, samt är avsedd att vara konstruerad så att folk kan vara i den.
Vad är vite? Berätta. Ett vite är ett penningbelopp som en domstol eller annan myndighet kan ålägga en part att betala för att ha underlåtit att följa myndighetens beslut.
Vad är en dialekt? Berätta. Dialekt är en variant av det språk som pratas i ett land. Dialekten finns i ett geografiskt område eller i en stad.
Created by: cgiertz
Popular Business sets

 

 



Voices

Use these flashcards to help memorize information. Look at the large card and try to recall what is on the other side. Then click the card to flip it. If you knew the answer, click the green Know box. Otherwise, click the red Don't know box.

When you've placed seven or more cards in the Don't know box, click "retry" to try those cards again.

If you've accidentally put the card in the wrong box, just click on the card to take it out of the box.

You can also use your keyboard to move the cards as follows:

If you are logged in to your account, this website will remember which cards you know and don't know so that they are in the same box the next time you log in.

When you need a break, try one of the other activities listed below the flashcards like Matching, Snowman, or Hungry Bug. Although it may feel like you're playing a game, your brain is still making more connections with the information to help you out.

To see how well you know the information, try the Quiz or Test activity.

Pass complete!
"Know" box contains:
Time elapsed:
Retries:
restart all cards