Save
Busy. Please wait.
Log in with Clever
or

show password
Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 
Sign up using Clever
or

Username is available taken
show password


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.
Your email address is only used to allow you to reset your password. See our Privacy Policy and Terms of Service.


Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.
focusNode
Didn't know it?
click below
 
Knew it?
click below
Don't Know
Remaining cards (0)
Know
0:00
Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how

Byggteori kap 2

QuestionAnswer
Vad är en översiktsplan? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan. Översiktsplanen ska visa hur kommunens mark ska användas. Det är en karta med en beskrivning till, visar i stora drag var kommunen tänkt att vägar, industriområden och bostadsområden ska placeras.
Vad är ”Bygghandling 90”? Det är byggsektorns rekommendationer för utformning av enhetliga och ändamålsenliga bygghandlingar. Då många är inblandade, är enhetliga bygghandlingar ett viktigt led i kvalitetssäkringen från utredning till program, slutbesiktning och förvaltning.
Vad är ett dolt fel? Ett dolt fel är ett fel som inte kunnat upptäckas vid en besiktning eller annan undersökning.
Byggprocessen brukar kunna delas in i fyra faser. Vilka? fas ett=produktidé | fas två=projektering | fas tre=produktionen | fas fyra=förvaltning
Vad brukar räknas som drift av en byggnad eller anläggning? Att en bostad hålls varm och torr Att en väg hålls plogad och sandad Att avfallshanteringen fungerar Att allmänna ytor hålls städade Att byta ljuskälla så att belysningen fungerar längs vägar och broar
Berätta så utförligt och detaljerat du kan om markentreprenörer. Markentreprenören har oftast ansvar för allt under mark (ex. markbeläggningar, planteringar) Vid projekt som mest är markarbeten, (ex vägprojekt), kan markentreprenören vara totalentreprenör, som i sin tur upphandlar en byggentreprenör vid behov.
Vad känner du till kring privata byggherrar? Berätta så utförligt och nyanserat du kan Företag och privatpersoner kallas för privata byggherrar. De som bygger sin egen bostad kallas för egnahemsbyggare. De bygger småhus och har lite/ingen kunskap om projektering och byggnad. De anlitar oftast en byggare eller köper ett nyckelfärdigt hus.
Beskriv vad du känner till kring begreppet ”utförandeentreprenad”. 4 delar; generalentreprenad, delad entreprenad och samordnad generalentreprenad. Entreprenörens ansvar; följa de ritningar och beskrivningar som beställaren tillhandahållit. Det gör att entreprenören inte behöver ta ansvar för de ev. fel som uppstår pga.
Vad brukar räknas som underhåll av en byggnad eller en anläggning? Byte av trasiga takpannor eller glasrutor, måla om fasaden och laga en tjälskada i vägen. Syftet med drift/underhåll är att hålla hus och anläggningar i så bra skick som möjligt, så det går att använda dem som det var tänkt under så lång tid som planerat.
Berätta vad småhus och flerbostadshus är för typ av byggnader. Ett småhus är en byggnad som är en bostad för en familj eller som fritidshus. Flerbostadshus = flerfamiljshus. Det är en byggnad med flera bostäder under samma tak. Lägenheterna i ett flerfamiljshus kan vara hyresrätt, bostadsrätt eller äganderätt.
Vad består en detaljplan av? En detaljplan består av plankarta, bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning.
Vad är en byggherre? Berätta. Byggherre är den personen eller företaget som startar byggprojektet. S.15 Byggherren har totalansvar för byggprojektet men lämnar ofta över en stor del av ansvaret till platschefen.
Vilka är de tre vanligaste benämningarna för handlingarnas status? Preliminär handling, förfrågningsunderlag, bygghandling.
Vad är ett anbud? Anbud (kallas ibland offert) är ett erbjudande från en part till en annan part att utföra en tjänst eller en materialleverans mot ett bestämt pris.
Vad känner du till kring begreppet kontrollansvarig? Berätta. del 1 Enligt PBL, plan och bygglagen, ska byggherren anlita en kontrollansvarig (KA). KA ska se till att alla kontroller utförs som är nödvändiga för att kraven i bygglagstiftningen efterlevs.
Vad känner du till kring begreppet kontrollansvarig? Berätta. del 2 Den kontrollansvariga ska ha kunskap, erfarenhet och lämplighet som behövs för projektet. KA upprättar en plan för projektets kontroller, som sedan ska godkännas av kommunens byggnämnd. KA är inte den som gör kontrollerna men ska se till att dom görs.
Vad är en besiktningsanmärkning? Vid en besiktning skriver besiktningsförrätaren ett protokoll. I protokollet samlas de punkter (besiktningsanmärkningar) där det är något i entreprenaden inte är utfört som det ska, att detaljer saknas eller inte är färdigställda. Oftast små saker.
Innan produktionen kan starta är det många förberedelser som måste utföras. Nämn minst fem stycken. Organisationsplan, tidplan över produktionen, upphandling av entreprenörer, beställa material, planera etablering och APD-plan.
Berätta så utförligt och detaljerat du kan om materialleverantörer. Material kan fås direkt från tillverkaren, en grossist eller bygghandel. För dörrar, fönster, kökssnickerier, mm som tillverkas just för byggprojektet, sker oftast en upphandling. Gipsskivor, virke, beslag, skruv och spik fås ofta från en grossist.
Vad känner du till kring kommunala byggherrar? Berätta så utförligt och nyanserat du kan. I en kommun är det valda politiker som beslutar om en ev. ny simhall eller ex. driva frågan om en cirkulationsplats mot trafikverket. Politikerna sen uppdraget åt kommunens tjänstemän att se till att projektet startas och att ekonomin hålls.
Beskriv vad du känner till kring begreppet totalentreprenad. Totalentreprenören har det yttersta ansvaret för att sammanställa och bygga ex. ett hus som kunden vill ha. Han anställer underentreprenörer som ex träarbetare, plåtslagare och målare, men det är totalentreprenören som har funktionsansvaret för projektet.
I samband med bygglovsansökan ska handlingar lämnas in till kommunen. Nämn åtta av dessa handlingar ifylld ansökningsblankett, nybyggnadskarta/situationsplan, markplaneringsritning, ritningar på planer, sektioner och fasader, teknisk beskrivning, värmebalansberäkning, utvändig färgsättning, uppgifter på kontrollansvarig (KA).
Vad är en organisationsplan Den beskriver vilka personer som gör vad i organisationen. Den beskriver vilket ansvar och vilka befogenheter de olika personerna har.
Vilket är arbetsberedningens mål? del 1 Målet är att arbetsmetoden ska vara den bästa för momentet (ekonomiskt, ergonomiskt, miljömässigt).
Hur nås arbetsberedningens mål? Svara så utförligt och detaljerat du kan. del 2 Minska materialåtgång och materialspill (kostnader), öka säkerheten i arbetet, säkra att arbetsmaterial, verktyg & andra hjälpmedel finns framme vid start, säkra rätt kvalitet så byggherren får det som beställts, minska inkörningstiden (inlärningstiden).
Förutom den vanliga besiktningen kan myndigheter utföra besiktningar av byggprojekt. Ge fem exempel på sådana besiktningar. Hissar och rulltrappor, tryckkärl, sprinkleranläggning, anläggningar för kyla, portar, OVK (obligatorisk ventilationskontroll), djurstallar.
Vad ska finnas med i Administrativa Föreskrifter? I föreskrifterna ska krav på försäkringar, brandskydd, arbetstider, personalbodar, tillfällig el- och vattenförsörjning mm finnas med.
Vilka är de ritningar som vanligtvis tas fram? Arkitektritningar, markritningar, konstruktionsritningar, VVS-ritningar och el-ritningar.
Ge exempel på arkitektritningar Arkitektritningar; ex. situationsplaner, fasadritningar, planritningar, detaljer och uppställningar.
Ge exempel på markritningar Markritningar; ex. situationsplaner med asfalt och gräsytor, plan och snittritningar på ledningsnät och kulvertar, och en växtförteckning och planteringar.
Ge exempel på konstruktionsritningar Konstruktionsritningar; exempelvis planritningar och detaljer på balkar, pelare och armering, och detaljer och montering av förtillverkade element.
Ge exempel på VVS-ritningar VVS-ritningar; exempelvis situationsplaner, planritning och rörledningsnät, och kanalplacering och detaljritningar på badrum och undercentraler.
Ge exempel på el-ritningar El-ritningar; exempelvis planritningar med placering av ledningar, apparater, uttag, armaturer, kretsscheman, snittritningar och uppställningsritningar.
Vad är en APD-plan för något? En APD-plan är en ritning över arbetsplatsen och den visar bl. a. byggbodarnas placering, anslutning av tillfälligt vatten, avlopp och el, placering av byggkranar och eventuella räls för dessa, parkeringsplatser, materialupplag och omgivande stängsel.
Vilka frågeställningar kan samhällsplaneringen innefatta? Allmänhetens tillgänglighet till natur/vattenområden, skiljandet industriområden/bostadsområden, vilda djurs möjligheter att överleva/förflytta sig, miljö & föroreningar, behovet av vägar & övrig infrastruktur, estetiska & kulturella som ska bevaras, och
Berätta så utförligt och detaljerat du kan om VVS-entreprenörer. VVS värme, ventilation och sanitet; ofta uppdelat i två entreprenader. En VS-entreprenör (installerar värme och sanitetsinstallationer) och en ventilationsentreprenör (installerar ventilationer). Oftast små/medelstora företag och många specialiserar sig
Vad är SIS? SIS, Swedish Standards Institute, är en fristående ideell förening med medlemmar från Sveriges privata och offentliga organisationer, exempelvis företag, myndigheter, kommuner, landsting, branschföreningar och frivilligorganisationer.
Vad gör SIS? SIS driver och samordnar standardiseringen i Sverige. SIS är medlem och representerar Sverige i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och den globala organisationen ISO.
Vad står förkortningen PBL för och vad är PBL? Berätta. Plan och bygglagen (PBL) är den lagstiftning som styr vad kommunerna måste göra och hur de ska göra det. Kommunerna måste i sin planering rätta sig efter Miljöbalken. Miljöbalken är den lagstiftning som styr hur vi ska hushålla med våra naturresurser.
Vad känner du till kring besiktningar? Berätta på ett så detaljerat och nyanserat sätt du kan. Besiktningen kontrollerar att byggandet stämmer med det som man tidigare kommit överens om. Den kan göras under olika tidpunkter under byggandet, både under tiden och i slutet (efter en del-entreprenad eller som en slutbesiktning).
Berätta om besiktningsmannen och vad han kontrollerar. Besiktningen görs av en särskild besiktningsman/besiktningsförrättare. Han kontrollerar bl.a att entreprenaden är gjord efter rätt avtal och handlingar för projektet, att lagar och byggregler följts och att alla dokument finns. Han ska vara opartisk.
Vad är en offentlig upphandling? (OU) En process för inköp av varor/tjänster i offentliga sektorn. (bla.a. sjukhus, skolor, myndigheter finansierade av skattemedel) En OU styrs av bestämda lagar/regler så alla ska få samma möjligheter till ett affärskontrakt & för att minska korruptionsrisk
Vad är relationshandlingar? När ett bygge blivit färdigt ska alla handlingar, ritningar och beskrivningar som använts stämplas om till relationshandlingar. Dessa nya ritningar och beskrivningar kallas rör relationshandling.
Vad kan vara skillnaden på de ursprungliga ritningarna/beskrivningarna jämfört med relationshandlingarna? Under byggnationen har det blivit förändringar (ex, dörrar och fönster som fått en annan plats eller fabrikat/märke på varor som bytts ut). Dessa förändringar ska ändras i ritningarna och beskrivningarna för att stämma med byggnaden.
Vad är ett förfrågningsunderlag? Vid en upphandling tar beställaren fram ett förfrågningsunderlag till entreprenören så han kan beräkna kostnaden för projektet. Förfrågningsunderlaget kan innehålla ritningar och beskrivningar mm som kan påverka pris och kvalitet (tidsplan, byggbodar).
Vilka är de beskrivningar som vanligtvis tas fram? Teknisk beskrivning, rumsbeskrivning, branddokumentationc, energiberäkningar och ekonomiska kalkyler.
Berätta så utförligt och detaljerat du kan om byggentreprenörer. Byggentreprenörers uppgift kan bestå av att montera färdiga byggelement, bygga formar, gjuta och göra finsnickeri. Har ansvar för samordning av arbetsmiljö.
Vad är ett slutbevis? En försäkran om att byggherren har uppfyllt sina åtaganden gentemot kommunens byggnadsnämnd. Om nämnden inte är helt nöjd ska de besluta om byggnaden/anläggningen får användas innan anmärkningarna har rättats till.
Vad är ett kontrakt? Kontrakt är en överenskommelse mellan två parter att utföra en tjänst eller en leverans utifrån bestämda förutsättningar och mot ett bestämt pris. Ofta ligger förfrågningsunderlag och anbud till grund för kontraktet.
Den andra delen av byggprocessen är projektering. Vilka typer av utredningar är det som utförs i samband med denna projektering? Provtagning av mark för att utreda grundläggningsmetod, oavsett om det är en väg, en bro eller ett hus som ska byggas. Bestämning av vilken typ av stomkonstruktion huset ska ha. Val av uppvärmningssystem, ventilation och andra installationer.
Vad avgör vilken stormkonstruktion ett hus ska ha? Olika system kan passa bättre eller sämre beroende på om det är bostäder, kontor, sjukhus eller annan typ av byggnad. Material på fasader och tak, typ av fönster och annan stomkomplettering.
Ge sex exempel på handlingar som tas fram i samband med projekteringen. Ritningar Teknisk beskrivning Rumsbeskrivning Energiberäkning Branddokumentation Ekonomisk kalkyl
Vad är en platschef? Han är chef och ansvarig på en byggarbetsplats. Han har ansvar för projektets ekonomi, arbetsmiljö, kvalitets- och miljöarbete och för slutresultatet. Platschefen har möjlighet att besluta om saker som påverkar projektet.
Created by: cgiertz
Popular Business sets

 

 



Voices

Use these flashcards to help memorize information. Look at the large card and try to recall what is on the other side. Then click the card to flip it. If you knew the answer, click the green Know box. Otherwise, click the red Don't know box.

When you've placed seven or more cards in the Don't know box, click "retry" to try those cards again.

If you've accidentally put the card in the wrong box, just click on the card to take it out of the box.

You can also use your keyboard to move the cards as follows:

If you are logged in to your account, this website will remember which cards you know and don't know so that they are in the same box the next time you log in.

When you need a break, try one of the other activities listed below the flashcards like Matching, Snowman, or Hungry Bug. Although it may feel like you're playing a game, your brain is still making more connections with the information to help you out.

To see how well you know the information, try the Quiz or Test activity.

Pass complete!
"Know" box contains:
Time elapsed:
Retries:
restart all cards