Save
Busy. Please wait.
Log in with Clever
or

show password
Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 
Sign up using Clever
or

Username is available taken
show password


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.
Your email address is only used to allow you to reset your password. See our Privacy Policy and Terms of Service.


Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.
focusNode
Didn't know it?
click below
 
Knew it?
click below
Don't Know
Remaining cards (0)
Know
0:00
Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how

Kap1; Yrkesval

Byggteori 1

QuestionAnswer
Bygg- och anläggningsprogrammet har olika inriktningar. Vilka? Husbyggnad, mark och anläggning, måleri, plåtslageri och anläggningsfordon.
Vad kan du berätta om installations yrket, ventilationsmontör? De installerar ventilationer i byggnader, de monterar fläktar, kanaler och ventilationsaggregat.
För att kunna söka effektivt på nätet finns det några saker att tänka på. Vilka? Kolla igenom om faktan är falsk, du kan kolla igenom läroboken om det finns samma meningar som i google. Du måste kolla upp hur gammal texten är för det beror på genom åren, om något är t.ex. gjord år 2010 så har saker förstås blivit svårare än förut.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, träarbetare. I träarbete så arbetar du med trä. Du måste alltid mäta perfekt. Om du mäter några cm fel så blir det bekymmer. Du måste ha jobbkläder så att du inte skadar dina egna kläder. Du spikar ihop en betongform, monterar ett rum eller kök, lägger ett tak.
Vid ett besök på en arbetsplats är det några saker som är viktiga. Nämn minst tre sådana saker. Du måste alltid komma i tid för du måste visa respekt till personen som leder er. Du måste följa anvisningar och skyddsföreskrifter, arbetsplatsen är en riskabel plats. Du kan alltid fråga en fråga om du vill veta något.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, murare. Ett av världens äldsta yrken. Arbetsuppgifter; mura upp fasader och innerväggar med lättbetongblock efter att ha klätt en fasad med murtegel. Plattsättning av golv och väggar. Utbildning; Bygg- och anläggningsprogrammet - husbyggnad/murare.
Vad brukar arbetsuppgifter för VVS- montörer bestå av? Rörmokare eller rörläggare är ett namn för VVS-montörer, man jobbar med installation av värmepumpar, elpannor och solvärme, och installation av varmvattenberedare och radiatorer. Och vattenkranar.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, plattsättare. Du arbetar med att klä väggar och golv med plattor, materialet kan variera, exempelvis kan det vara betongplattor, klinker, mosaik eller kakel.
Berätta vad du känner till kring begreppet byggherre. En byggherre är en viss person eller företag som startar ett byggprojekt. Byggherren måste alltid ha ansvar för byggprojektet.
Vad känner du till kring betong (Btg)? Berätta. En betongares uppgift är att forma, armera och gjuta betongkonstruktioner. Brobyggnation och hus görs alltid med betong. Och så arbetar man på fabriker, brunnar och rör, som sedan skickas ut för montering på en arbetsplats där man bygger.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, maskinförare. Maskinförare är dom som kör grävmaskiner, lastmaskiner och kranar. De utför sina jobb på ett bygge, gräva och schakta för husgrunder och väggar. De gör detta för att lägga till ledningar under marken när de ska gräva.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, beläggningsarbetare. Arbetar med utläggning till asfalt, och att man arbetar med annat stenmaterial som blandas med bindemedel.
Vad är en besiktning för något? Berätta. Besiktning är en kontroll av det som byggts och överensstämmer med det man kommit överens om. Och se till att allt är okej med huset. Samma när man besiktar en bil.
Försök att beskriva och förklara vad som menas med ”facktermer”. Ordet används för att beskriva ett material, ett verktyg, en byggteknik eller annat.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, betongarbetare. Betongarbetare uppgift är att forma och armera. När man bygger hus, broar och andra konstruktioner så använder man alltid betong. Betong rostar inte. Läsa mycket ritningar.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, plåtslagare. Det vanligaste man gör på en arbetsplats är att man monterar med att lägga plåttak och att montera fönsterbleck, vindskivor och andra detaljer. Arbetsplatsen är oftast husbyggnad.
Berätta vad du känner till kring begreppet projektering. Det är en del av anläggningsprojektet som kommer ut först innan byggnationen startar. Det är ett beslut om hur resultatet ska bli, var det ska byggas, när det ska byggas, och hur mycket det får kosta. Man får utföra projektet så snabbt och möjligt.
Vad är en platschef i första hand ansvarig för? Platschefen är ansvarig för arbetsmiljön, att tidsplan och ekonomin har följts upp. Och att samordningen mellan olika yrkeskategorier fungerar.
Vad menas med prefabricering? Berätta. Ordet pre betyder före inom olika sammanhang och fabricering som betyder tillverkning eller framställning. Att t.ex. när man ska bygga ett hus så kommer väggarna och taket färdigt.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, målare. Målare arbetar både med nybyggnader och renoveringar. Man brukar skrapa bort gammal färg tapeter, spackla väggar och utföra andra underlag arbeten. Och att måla och tapetsera väggar, inredning och möbler.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, golvläggare. Spackling och slipning av ytan. Lägga textil, plast, linoleum och gummigolv. Montering av vägg, golvmatta.
Berätta så detaljerat och nyanserat du kan om vad du känner till kring yrket, anläggningsarbetare. Arbetar med byggnadskonstruktioner på land eller i vatten. Arbetsplatsen kan variera från broar, vägprojekt, tunnelbyggen, och flygplatser. Man använder avancerade maskiner. Arbetet sker ofta i pågående trafik.
Berätta vad du känner till om rollen som arbetsledare? Har ansvar för olika delar av byggnationen. De ska se till att ritningar följs, att det finns material, och att arbetet utförs i rätt ordning.
Vad används systemet AMA till? AMA ska ha ett gemensamt sätt att beskriva hur arbetet ska utföras, allmän material och arbetsbeskrivning. AMA är en bok till byggbranschen.
Våtrum kallas vissa utrymmen. Vad känner du till om begreppet våtrum? Det är utrymmen som ska klara en viss fuktbelastning, t.ex. bad och duschrum. Det menas med att golv och väggar måste vara fuktsäkra för toaletter och tvättstugor, så att det inte bildas mögel.
Created by: cgiertz
Popular Business sets

 

 



Voices

Use these flashcards to help memorize information. Look at the large card and try to recall what is on the other side. Then click the card to flip it. If you knew the answer, click the green Know box. Otherwise, click the red Don't know box.

When you've placed seven or more cards in the Don't know box, click "retry" to try those cards again.

If you've accidentally put the card in the wrong box, just click on the card to take it out of the box.

You can also use your keyboard to move the cards as follows:

If you are logged in to your account, this website will remember which cards you know and don't know so that they are in the same box the next time you log in.

When you need a break, try one of the other activities listed below the flashcards like Matching, Snowman, or Hungry Bug. Although it may feel like you're playing a game, your brain is still making more connections with the information to help you out.

To see how well you know the information, try the Quiz or Test activity.

Pass complete!
"Know" box contains:
Time elapsed:
Retries:
restart all cards