Busy. Please wait.

Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 

show password


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.

By signing up, I agree to StudyStack's Terms of Service and Privacy Policy.

Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.

Remove ads
Don't know (0)
Know (0)
remaining cards (0)
To flip the current card, click it or press the Spacebar key.  To move the current card to one of the three colored boxes, click on the box.  You may also press the UP ARROW key to move the card to the "Know" box, the DOWN ARROW key to move the card to the "Don't know" box, or the RIGHT ARROW key to move the card to the Remaining box.  You may also click on the card displayed in any of the three boxes to bring that card back to the center.

Pass complete!

"Know" box contains:
Time elapsed:
restart all cards

Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how

Medisch rekenen

Oplossen en verdunnen

Je hebt een voorraad van een medicijn met een concentratie van 50%. Je wilt deze verdunnen naar een oplossing van 5%. Er is je gevraagd om een hoeveelheid van 5 liter aan te maken. Hoeveel ml heb je van de medicatie nodig? 5x5000:50=500 ml
je hebt een glucose oplossing van 10%. Je moet 200ml maken van een oplossing 5%. Hoeveel ml glucose gebruik je uit de voorraad? 5x200:10=100ml
Je hebt een glucose oplossing van 10%. Je moet 200ml maken van een oplossing 5%. Hoeveel ml water moet er worden toegevoegd 5x200:10=100ml 200-100=100ml
Je moet 100 mL zoutoplossing 0,9% maken. Hoeveel gram zout heb je hiervoor nodig 0,9x10= 9mg/ml ( 1%= 10mg/ml) 9x100= 900 mg = 0,9 gram
Je moet 100 mL glucose-oplossing 2,5% maken. Hoeveel gram glucose heb je nodig? 2,5 x 10 =25mg/ml (1%=10mg/ml) 25 x 100 = 2500 mg = 2,5 gram
Je moet 1 dL suikeroplossing 5% maken. Hoeveel gram suiker heb je nodig? 5 x 10 =50mg/ml ( 1%=10mg/ml) 1dl=100ml 50x100=5000mg = 5 gr
Je hebt 10 liter Halamidoplossing 0,1% Hoeveel g Halamid zit hierin? 0,1 x 10=1mg/ml (1%=10mg/ml) 10 liter = 10.000 ml 1 x 10.000 =10.000mg = 10 gram
In 250 mL oplossing zit 1,25 g chloorhexidine.Wat is de concentratie van deze oplossing uitgedrukt in %? 250:100=1,25 = 1% 1,25 : 2,5 =0,5 %
Je hebt 30 mL Lyorthol. Je moet een oplossing van 3% maken.Hoeveel mL water moet je toevoegen? 3x30:100= 0,9 ml 30-0,9 = 29,1 ml
In een zoutoplossing van 10% zit 20 g zout. Hoeveel mL oplossing is dit? 10 X? :100=20 10 X 200 :100 = 20 200 ml
Created by: Joyce Dekker