Busy. Please wait.
Log in with Clever
or

show password
Forgot Password?

Don't have an account?  Sign up 
Sign up using Clever
or

Username is available taken
show password


Make sure to remember your password. If you forget it there is no way for StudyStack to send you a reset link. You would need to create a new account.
Your email address is only used to allow you to reset your password. See our Privacy Policy and Terms of Service.


Already a StudyStack user? Log In

Reset Password
Enter the associated with your account, and we'll email you a link to reset your password.

Begrippen Hoofstuk 2, 3 en 4 uit Wereldglobalisering (maart 2015)

Quiz yourself by thinking what should be in each of the black spaces below before clicking on it to display the answer.
        Help!  

Term
Definition
Absolute afstand   Afstand die (hemelsbreed) wordt gemeten in standaard afstandsmaten, zoals kilometers en mijlen.  
🗑
Absolute ligging   Ligging van een plaats op de aarde, vastgelegd in een coördinatenstelsel.  
🗑
Amerikanisering   Overname van Amerikaanse waarden en normen, maar ook van economische elementen, in andere cultuurgebieden.  
🗑
Backwasheffect   Economisch en sociaal nadelig effect in een gebied als gevolg van de ontwikkeling en een ander gebied.  
🗑
Cluster   Ruimtelijke concentraties van onderling verbonden ondernemingen en instellingen uit een of enkele bedrijfstakken en de overheid.  
🗑
Dekolonisatie   Het staatkundig soeverein worden van vroegere kolonies.  
🗑
Elektronische snelweg   Infrastructuur voor het vervoer van digitale informatie, zoals internet, email en ecommerce.  
🗑
Europanisering   Overname van Europese waarden en normen, maar ook van economische elementen, in andere cultuurgebieden.  
🗑
Exploitatiekolonie   Kolonie waarin het de koloniserende landen vooral te doen was om het exploiteren van de natuurlijke hulpbronnen.  
🗑
Fast world   Plaatsen, gebieden of groepen mensen, die economisch, sociaal en cultureel betrokken zijn bij het internationale bedrijfsleven, de moderne communicatiemogelijkheden, de materiële consumptie, het internationale nieuws en entertainment.  
🗑
Fragmentarische modernisering   Het in hetzelfde gebied naast elkaar voorkomen van moderne en traditionele economische activiteiten.  
🗑
Global culture   Cultuur die oer de hele wereld uniforme kenmerken vertoont.  
🗑
Global governance   Politieke activiteiten (van bijv. internationale organisaties) om problemen op te lossen die betrekking hebben op een gebied, groter dan een staat, als de staten of lagere overheden zelf geen oplossing kunnen afdwingen.  
🗑
Global shift   Verschuiving van het economische zwaartepunt van het ene naar het andere deel van de wereld.  
🗑
Globalisering (mondialisering)   Proces waarbij de ruimtelijke samenhang tussen bedrijven en instellingen over de wereld toeneemt en landsgrenzen vervagen (de wereld als 'global village').  
🗑
Hegemoniale staat   Staat die met economische, financiële, politieke en militaire middelen een dominerende rol speelt in het wereldsysteem.  
🗑
Hub   Knooppunt in een hub- en spokesnetwerk, dat fungeert als verzamel en/of distributiepunt van geld-, goederen- en informatiestromen.  
🗑
Hub- en spokesnetwerk   Geheel van hubs en spokes. Ookwel transport- of vervoersnetwerk.  
🗑
Imperialisme   Proces waarbij landen hun macht in andere delen van de wereld willen uitbreiden door gebieden te veroveren en te controleren.  
🗑
Importsubstitutie   Het door landen zelf gaan produceren van goederen die voorheen werden ingevoerd.  
🗑
Infrastructuur   Alle materiële voorzieningen die het vervoer van mensen, goederen en informatie mogelijk maken, zoals (spoor)wegen, kanalen, pijpleidingen, aanlegsteigers, communicatie-apparaten, pompstations en containerterminals.  
🗑
Internationale arbeidsverdeling   Wijze waarop de agrarische, industriële en dienstverlenende activiteiten over de landen van het wereldsysteem verdeeld zijn.  
🗑
Kernregio   Hoogontwikkelde, rijke regio waarin economische en politieke macht is geconcentreerd. Ookwel centrumland of kernland.  
🗑
Kolonie   Een buiten een staat gelegen (meestal) overzees gebied, dat op een gewelddadige of vreedzame manier in bezit is genomen door die staat.  
🗑
Liberaliseren   Afschaffen van belemmeringen voor het vrijemarktmechanisme, waaronder de grensbelemmeringen.  
🗑
Lokalisering   Afstemming van de economische activiteiten op de lokale en regionale natuurlijke hulpbronnen.  
🗑
Multinational   Onderneming met vestigingen in landen verspreid over de hele wereld.  
🗑
Neokolonialisme   Het met economische of politieke invloed handhaven of uitbreiden van macht in voormalige kolonies en andere perifere gebieden.  
🗑
Nieuwe industrielanden (NIC-landen)   Landen die zich in korte tijd sterk economisch ontwikkeld hebben, vooral door de productie van exportgoederen voor de kernlanden. Ookwel NIC-landen (Newly Industrializing Countries).  
🗑
Pacific rim   De regio's of landen gelegen rondom de Grote Oceaan.  
🗑
Perifere regio   Regio waarin de economische activiteiten sterk zijn afgestemd op de belangen van kernlanden. Wordt gekenmerkt voor een lage productiviteit en inkomen per inwoner, een eenzijdige economische structuur en een fragmentarische ontwikkeling.  
🗑
Planeconomie   Economisch systeem waarbij het marktmechanisme vrijwel volledig is uitgeschakeld en de productie en/of consumptie door een centraal orgaan wordt aangestuurd.  
🗑
Productieketen   Alle schakels in het productieproces, vanaf het winnen van de delfstoffen of het voortbrengen van de landbouwproducten tot aan de verkoop van de eindproducten.  
🗑
Relatieve afstand   Afstand die uitgedrukt wordt in tijd, moeite of kosten.  
🗑
Relatieve ligging   Ligging ten opzichte van andere locaties uit het oogpunt van bereikbaarheid en toegankelijkheid.  
🗑
Ruimtelijke interactie   Uitwisseling of verplaatsing van mensen, goederen en informatie tussen gebieden.  
🗑
Semiperifere regio   Regio die qua economische en politieke macht een middenpositie inneemt tussen kernregio's en periferie. Wordt gekenmerkt door een behoorlijke industrialisatiegraad en een behoorlijke afzet van de productie in kernregio's van het wereldsysteem.  
🗑
Slow world   Plaatsen, gebieden of groepen mensen, die economische, sociaal en cultureel afgesloten zijn van het internationale bedrijfsleven, moderne communicatiemogelijkheden, materiële consumptie, internationaal nieuws en enterainment.  
🗑
Spoke   Transportlijn in een vervoersysteem.  
🗑
Spreadeffect   Positief sociaal en/of economisch effect op een gebied als gevolg van de ontwikkeling van een nabijgelegen regio.  
🗑
Staat   Begrensd gebied (territorium), waar de bewoners soeverein zijn en dat bestuurd wordt door een gezaghebbend orgaan.  
🗑
Tijd-ruimtecompressie   Proces van afnemende relatieve afstanden, vooral als gevolg van technologische ontwikkeling en nieuwe vormen van infrastructuur.  
🗑
Transport of vervoersnetwerk.   Hub- en spokessysteem.  
🗑
Triade   Driedeling van het wereldsysteem, waarbij de delen aangestuurd worden vanuit Noord-Amerika, Europa en Japan.  
🗑
Uitschuiving   Verplaatsing van economische activiteiten vanuit een economische verder ontwikkeld gebied naar gebieden met lagere lonen.  
🗑
Vestigingskolonie   Kolonie waar mensen naartoe migreerden om een nieuw bestaan op te bouwen.  
🗑
Wereldhandselsorganisatie (WTO)   World Trade Organisation - Organisatie die gericht is op het liberaliseren van de werldeconomie.  
🗑
Wereldsysteem   Samenhangend geheel van landen met hun onderlinge politieke, culturele en economische relaties, bestaande uit kernlanden, perifere en semiperifere gebieden.  
🗑


   

Review the information in the table. When you are ready to quiz yourself you can hide individual columns or the entire table. Then you can click on the empty cells to reveal the answer. Try to recall what will be displayed before clicking the empty cell.
 
To hide a column, click on the column name.
 
To hide the entire table, click on the "Hide All" button.
 
You may also shuffle the rows of the table by clicking on the "Shuffle" button.
 
Or sort by any of the columns using the down arrow next to any column heading.
If you know all the data on any row, you can temporarily remove it by tapping the trash can to the right of the row.

 
Embed Code - If you would like this activity on your web page, copy the script below and paste it into your web page.

  Normal Size     Small Size show me how
Created by: floor.willemijn
Popular Geography sets